Sunnuntai-illan ottelun vastustaja kukisti Lightsin aiemmin kaudella

Runkosarjan viimeinen kotiottelu

Sarjanousija Hyvinkää Falcons päihitti Northern Lightsin etelässä pelatussa ottelussa kesäkuun lopulla lukemin 14-7. Northern Lights on kuitenkin sitä mieltä, ettei sama temppu toistu enää Oulussa. Miten käy?

Sisältöön

Falcons (3-5) ja Northern Lights (4-4) ovat tällä hetkellä sarjataulukkoa ajatellen varsin mielenkiintoisessa tilanteessa, sillä joukkueita erottaa vain yksi voitto. Joukkueet ovat pelanneet melko mielenkiintoisesti ristiin, sillä yhteistä vastustajaa, Tampere Saintsia, vastaan joukkueiden menestys on ollut kovin erilaista. Lights on päihittänyt Saintsin kahdesti kohtuullisen suurin numeroin, kun taas Falconsilta löytyy Saintsia vastaan kaksi tappiota. Kuitenkin Falcons onnistui voittamaan Northern Lightsin Hyvinkäällä! Vierasjoukkue tietää, että ottamalla toisen voiton Lightsista joukkueen pudotuspelihaaveet säilyisivät vielä hengissä.

Hyökkäyksessä Lightsilla on ennalta selvä etu. Joukkue on tehnyt 26 pistettä ottelua kohden tällä kaudella, kun Falconsin vastaava luku on 18. Lightsin hyökkäys on ollut tällä kaudella sarjan parempaa keskikastia, kun taas Falcons on sarjajumbo Bulldogsia lukuunottamatta ollut sarjan tehottomin joukkue. Suomalaisen Henri Winterin johtama Falcons-hyökkäys on edennyt tällä kaudella tasaisesti niin heittäen kuin juostenkin. Erikoisuutena Falconsilta löytyvät tehokkaat erikoisjoukkuepelit, sillä joukkueen amerikkalaisvahvistus Oscar Vazquez-Dyer on palauttanut jo kolme palloa maaliin saakka potkupeleissä.

Kotivoitto on Lightsille tärkeä asia, sillä silloin joukkueella säilyisi mahdollisuudet kotietuun välierävaiheessa. Jos sunnuntain voittaja on Oulu Northern Lights, pääsee oululaisyleisö hyvällä todennäköisyydellä nauttimaan vielä kerran amerikkalaisesta jalkapallosta Castrenin kentällä tälle kaudelle.

Niillä mennään, keitä on

Falcons ja Northern Lights ovat siinä suhteessa samassa veneessä, että molempien joukkueiden peliä haittaavat loukkaantumiset. Vierasjoukkue saapuu tiedotteen mukaan Ouluun 23 pelaajan voimin.

Viime ottelusta Turku Trojansia vastaan Lightsilta puuttui tärkeitä linjamiehiä, kun mm. puolustuksen linjan Sakari Pikkarainen ja käsivammastaan kärsivä maajoukkuemies Lauri Parviainen joutuivat jättämään pelin väliin. Falconsia loukkaantumiset ovat silti riesanneet vieläkin enemmän, sillä joukkueen avausottelun kokoonpanosta on siirtynyt lasaretin puolelle jo yli kymmenen pelaajaa.

Hyvinkää Falcons on kuitenkin sellainen joukkue, että se on syytä ottaa tosissaan myös vajaamiehisenä. Ärsyyntynyt haukkalauma tulee haastamaan Northern Lightsin toden teolla, eikä varmasti anna kotijoukkueen pitää pisteitä ilmaiseksi. Tappio päättäisi joukkueen pudotuspeliunelman, joten Falcons jättää varmasti Välivainiolle kaikkensa.

Northern Lightsilta löytyy kuitenkin keinot vierasjoukkueen kukistamiseen. Laituri Mikko Sormunen on noussut viimeisessä kahdessa ottelussa pelinrakentaja Zander McKeanin ykköskohteeksi ottamalla neljä touchdownia. Viime kierroksen kärkiottelussa joukkueen tehokkain laituri oli toista kauttaan pelaava Matias Ahola, joka nappasi kolmella kiinniotolla mukavat 37 jaardia. Falconsia vartaan Lightsilta tarvitaan tasapainoista peliä, jossa palloa jaetaan tasaisesti kaikille joukkueen neljälle laitahyökkääjälle.

Lajin peruskurssi syksyllä

Vaikka tätä kautta onkin vielä runsaasti pelaamatta, on seuran sikariporras tehnyt jo valmisteluja tulevaisuutta ajatellen. Northern Lights järjestää tänä syksynä jälleen jenkkifutiksen peruskurssin Castrenin kentällä.

Amerikkalainen jalkapallo on siitä mielenkiintoinen laji, että suuri osa maamme tämän hetken huipuista on aloittanut lajin varsin myöhäisessä vaiheessa. Jenkkifutiksessa tarvittavat taidot ovat sellaisia, joita moni urheilija on kehittänyt jo valmiiksi toisen lajin parissa. Tästä kenties parhaana esimerkkinä voidaan mainita oululaislähtöinen laitahyökkääjä Aappo Saloranta. Tällä kaudella Euroopan parhaassa seurajoukkueessa ammattilaisena pelannut laituri aloitti lajin harrastamisen 15-vuotiaana pelattuaan aiemmin pitkään jalkapallomaalivahtina. Monelle hyvä aika aloittaa jenkkifutis on 20-23-vuotiaana - mutta poikkeuksiakin tietysti löytyy. Tekihän Lightsissa tällä kaudella lajin aloittanut 34-vuotias Esa Valli ensin pitkän uran salibandyn parissa. Viime ottelussa sarjakärki Trojansia vastaan Esa oli joukkueen toiseksi hanakin taklaaja.

Northern Lights etsii jälleen syksyllä atleettisia kavereita, joita amerikkalainen jalkapallo kiinnostaa. Seura järjestää syyskuussa alkavan peruskurssin, joka harjoittelee kahdesti viikossa Castrenin kentällä. Tarkemmat ajat ja muut yksityiskohdat varmistuvat myöhemmin elokuussa, ja seura tiedottaa niistä tarpeen mukaan. Luvassa on kuitenkin aimo annos kunnon rymistelyä ja rehtiä meininkiä!

Jos olet kiinnostunut lajista, tule ihmeessä Castrenille sunnuntai-iltana, kun Northern Lights kohtaa Falconsin! Luvassa on mielenkiintoista nähtävää ja vauhdikkaita tilanteita. Mukaan kannattaa varata muutama euro käteistä, sillä seuran kahvio palvelee koko ottelun ajan.

Tule katsomoon kesällä