Edustusjoukkueen pelaajatilanne on mallillaan vuodenvaihteessa

Kohti kesäkautta

Viime kauden Lights menestyi sarjassa mukavasti selviten aina ykkösen finaaliotteluun, Spagettimaljaan saakka. Joukkueen ongelmana oli kuitenkin materiaalin kapeus, joka laittoi pelaajat ja valmennuksen ajoittain lujille. Tulevan kauden näkymät vaikuttavat aiempaa valoisammilta.

Sisältöön

Lightsin edustusjoukkueen sopimustilanne vuodenvaihteessa on mallillaan. Vaikka keskushyökkääjä Mika Nissinen ja laitahyökkääjä Aappo Saloranta pelaavatkin kesällä liigajoukkueissa, ei Lightsin pelaajatilanne huolestuta joukkueenjohtaja Joonas Tainaa.

- Jenkkifutis on tuntunut kiinnostavan syksystä asti uusia harrastajia. Syksyllä järjestetty kurssi toi joukkueeseen mukaan mukavasti uusia pelaajia. Lisäksi seuran viime kauden C-junioreista on nousemassa pelimiehiä mukaan edustukseen. Myös muutama viimeksi vuonna 2012 joukkueessa pelannut kaveri on palannut joukkueeseen, Taina myhäilee.

Kauden 2014 Northern Lights on hyvä yhdistelmä kokemusta ja nuoruutta. Lightsilla on tässä vaiheessa kasassa nippu sopimuspelaajia, joiden mukaan ensi kautta voidaan luottavaisesti rakentaa. Joukkueenjohtaja Tainan mukaan Lights julkaisee päivitetyn sopimustilanteen pelaajaesittelyiden kera lähiaikoina.

Lisääntynyt pelaajamäärä tarkoittaa sitä, että useille pelipaikoille on luvassa aitoa kilpailua peliajasta. Myös päävalmentaja Petteri Isokosken johtama valmennustyö helpottuu, kun joukkueen on tänä vuonna mahdollista harjoitella koko talvi isommalla pelaajarungolla. Lightsin hyökkäyksen pelitapa tulee muovautumaan juoksupainotteisemmaksi viime kaudesta. Lähikuukausien tavoitteena onkin ajaa uutta pelitapaa systemaattisesti sisään.

Mukaan joukkueeseen?

Edustusjoukkueen lähitulevaisuus kuluu tiukasti ensi kauteen valmistautuessa. Valmennus ajaa tulevan kauden pelitapaa sisään niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin. Tule pian mukaan - kausi alkaa jo toukokuussa!

Oletko ajatellut aloittaa jenkkifutiksen harrastamisen? Northern Lightsin edustusjoukkue harjoittelee tällä hetkellä kolmesti viikossa toukokuussa alkava pelikausi tähtäimessään. Talvikuukausien harjoittelu soveltuu hyvin myös aloittavalle harrastajalle, mutta mitä lähemmäs kesää mennään, sen yksityiskohtaisemmaksi harjoittelu muuttuu. Jos olet siis harkinnut jenkkifutista, on juuri nyt erinomainen aika tulla mukaan. Liian lähellä kesää joukkueen on vaikea ottaa mukaan uusia harrastajia.

Yksi amerikkalaisen jalkapallon hyvistä puolista on se, että laji on helppo aloittaa vielä aikuisiällä. Hyvä fysiikka ja menestys muissa lajeissa tarjoavat hyvät lähtökohdat, josta ponnistaa eteenpäin peliuralla. Esimerkiksi pallopeleissä ja kamppailulajeissa tarvittavat ominaisuudet auttavat myös jenkkifutiskentällä.

Northern Lightsin edustusjoukkue pelaa tulevana kesänä Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liiton I-divisioonassa. Joukkue kutsuu mukaan toimintaan lajista kiinnostuneita täysikäisiä urheilijoita, jotka haluavat nähdä, mistä tässä Yhdysvaltain suosituimmassa lajissa todella on kyse.

Resurssisyistä Northern Lights on varautunut ottamaan kevätkaudella mukaan ainoastaan viisi uutta harrastajaa, joten jos olet kiinnostunut, ota viipymättä yhteys Tuomo Tomperiin (tuomo.tomperi@gmail.com / 0400 505 882)! Seura tarjoaa harrastuksen alkuun kypärän ja hartiasuojat.

Katsaus tulevaan kauteen

Northern Lightsin seurana ykkösessä nähdään ensi kaudella viisi mielenkiintoista joukkuetta, joista kolme on tuttuja viime kaudelta.

Jenkkifutissivusto Gridiron järjesti vuodenvaihteessa kyselyn, jossa kysyttiin myös kansan odotuksia tulevasta divisioonakaudesta. Vastanneiden mielestä Northern Lightsilla on hyvät mahdollisuudet selvitä pudotuspeleihin myös tulevalla kaudella. Viime kaudella voitoitta jääneen Sipoo Bulldogsin tilalle sarjaan nousee Vaasa Royals, joka voitti kakkosen viime kaudella puhtaalla pelillä. Royals tunnettiin ennen viime kautta nimellä Vikings. Lisäksi uutena joukkueena sarjassa nähdään Vaahteraliigasta pudonnut Jaguaarit Jyväskylästä.

Royals on mielenkiintoinen joukkue, jota johtaa tunnettu suomalainen pelaaja ja valmentaja Seppo Evwaraye. Nebraskan yliopistossa pelannut Evwaraye otti vaasalaisjoukkueen haltuunsa vuosi sitten ja on sen jälkeen takonut rannikkokaupungissa kovaa tulosta. Tappiottoman kauden lisäksi Royalsilla menee lujaa myös kentän ulkopuolella, sillä yleisö on löytänyt jenkkifutiksen isolla tavalla Vaasassa. Viime kauden II-divisioonan finaaliottelua saapui seuraamaan loistavat yli 1400 kävijää. Gridironin kyselyssä juuri vaasalaisjoukkue nostettiin ykkössuosikiksi voittamaan divisioona tulevalla kaudella. Joka tapauksessa kesällä tullaan näkemään aivan toisenlainen vaasalaisjoukkue kuin se, jonka Northern Lights päihitti kauden 2009 divisioonassa 55-0 ja 30-0.

Jaguaarit on tuttu Lightsille liigakausilta 2011 ja 2012. Jyväskyläläiset voittivat molempina vuosina kotonaan, mutta vuonna 2012 Northern Lights onnistui päihittämään vieraansa Castrenilla lukemin 18-16. Jaguaarit kärsivät viime kaudella pelaajien vähyydestä, mikä johtikin pitkälti joukkueen putoamiseen liigatasolta. Osa liigajoukkueen pelaajista vaihtoi kauden jälkeen toisiin joukkueisiin, mutta divisioonatasolla jyväskyläläisjoukkuetta ei voi missään tapauksessa aliarvioida.

Divisioonan muina joukkueina nähdään viime kaudelta tutut Nokia Ghosthunters, Tampere Saints ja Hyvinkää Falcons. Ghosthunters muistetaan viime elokuun unohtumattomasta välieräottelusta, jonka Lights voitti 38-34 huikeiden vaiheiden jälkeen. Nuori Saints on ennakkoon ehdolla divisioonan kehittyneimmäksi joukkueeksi, joten Lightsin kaksi voittoa tamperelaisista viime kaudelta eivät paljoa paina. Falconsia vastaan Lights pelasi kaksi täysin erilaista ottelua viime kaudella. Hyvinkäällä hävittiin, mutta kotona hyvinkääläiset jäivät täysin oululaisjoukkueen jalkoihin.

Northern Lightsin kausi alkaa äitienpäiväviikonloppuna Oulussa harjoitusottelulla. Tarkempi sarjaohjelma saadaan esille myöhemmin keväällä.

Tule katsomoon kesällä