Lights haluaa parantaa otteitaan voitosta huolimatta

Voitto taskussa

Yksi Jaguaareja vastaan käydyn ottelun tärkeimpiä onnistumisia oli Lightsin onnistuminen hyökkäyksessä aivan ensimmäisen puoliajan lopussa. Joni Kähösen maalilla joukkue siirtyi kolmen pisteen johtoon juuri ennen taukovihellystä. Miten kaikki tapahtui?

Sisältöön

Avausjaksoa näennäisesti hallinnut Northern Lights oli ajautunut tukalaan tilanteeseen, kun Jaguaarien Ville Rajalainen onnistui maalinteossa pari minuuttia ennen puoliaikaa. Seuranneella hyökkäysvuorolla pelinrakentaja Othman Al-Kubaisi (#11) toi Lightsin nopeasti kolmella heitolla Jaguaarien 37 jaardin linjalle, mutta kolme perättäistä epäonnistunutta heittoa oli pysäyttää Lightsin takaa-ajon. Neljännellä yrityksellä päävalmentaja Petteri Isokoski kutsui ovelasti screen-heiton nopealle Joni Kähöselle (#7), ja Kähönen onnistui kuljettamaan pallon aina vieraiden maalialueelle saakka. Miksi peli onnistui? Videoltahan se selviää!

1

Yritystä varten Lights ryhmittyy ns. slot-muodostelmaan, jossa kolmesta laitahyökkääjästä kaksi asettautuu linjan oikealle puolelle. Keskushyökkääjät Sami Harju (#44) ja Kähönen asettutuvat pelinrakentaja Al-Kubaisin taakse. Laitureista Kalle Lax (#12) sijoittuu vasemmalle, Tuomo Tomperi (#29) ja Aku Uotila (#83) oikealle.

Jaguaarit ovat tässä vaiheessa peliä siirtyneet viiden miehen linjapuolustukseen, jonka takana joukkue pelaa konservatiivisesti. Jaguaarit kenties odottavat pitkää heittoyritystä puolustuksen taakse, koska puoliaikaan ei ole juuri aikaa.

2

Peli lähtee liikkeelle. Kähönen ja Harju ottavat suunnan kohti vasenta laitaa. Oikealla laidalla Tomperi lähtee oikealle kiinnittääkseen safety Roope Pentinmikon (#40) huomion.

3

Vasemmalla laituri Lax saa blokin (sininen ympyrä) kulmapuolustaja Marko Havuun (#23). Tukimies Janne Junell (#32) (valkoinen ympyrä) ei tunnista peliä, vaan seuraa tilanteen edistymistä. Linjan oikealla laidalla vahva, ehdottomasti Jaguaarien parhaimmistoon kuulunut Terho Hytönen (#57) on päihittänyt Miikka Kultalahden (#56) blokin ja lähestyy uhkaavasti pelinrakentaja Al-Kubaisia.

Toisella laidalla Pentinmikko seuraa katseellaan pelinrakentaja Al-Kubaisia siltä varalta, että pallo lähtee Tomperille.

4

Lax saa pideltyä Havua noin sekunnin, mutta lopulta kokenut puolustaja selvittää laiturin blokin (sininen ympyrä). Junell on yhä blokkaamatta, mutta hän ei virkaveljensä tavoin vielä lähde kohti palloa. Kähönen (vihreä ympyrä) on jo valmiina vastaanottamaan, mutta ehtiikö Al-Kubaisi heittämään pallon ennen Hytösen taklausta?

5

Al-Kubaisi saa pallon liikkeelle viime hetkessä. Laxin jo päihitetty bloki Havuun kantaa hedelmää, sillä nyt suurikokoinen keskushyökkääjä Harju ehtii puolestaan blokkaamaan Havua (sininen ympyrä).

6

Harju ajaa 20 kiloa kevyemmän Havun voimalla selälleen (sininen ympyrä). Kähösen saadessa pallon jo viisi jaguaaripuolustajaa on käytännöllisesti katsoen poissa pelistä, kun Lightsin pelaajia pelin ulkopuolella on vain kolme.

7

Junell reagoi vihdoin Kähöseen ja lähtee ottamaan tilaa pois keskushyökkääjältä. Hän ei kuitenkaan sulje laitaa, vaan ajautuu lähemmäs kentän keskustaa. Näin jo kertaalleen päihitetty Lax saa blokattua jo toisen miehen (valkoinen ympyrä). Kähösellä on laidalla mukavasti tilaa ja kaiken lisäksi hyökkäyksen linjamies Tuomo Huovinen (#60) lead-blokkaajanaan.

Jaguaarien takakentällä Pentinmikko ja oikean laidan kulmapuolustaja reagoivat tilanteeseen liian myöhään, eivätkä juokse täysin voimin sulkemaan Kähösen etenemistä vasemmalla laidalla.

8

Puolustajien kiihdyttäessä täyteen laukkaan tuulennopealla Kähösellä on sellainen etumatka, mitä kukaan ei pysty ottamaan enää kiinni. Touchdown!

Onnistunut peli sisälsi siis paljon hyvää, mutta myös keskinkertaisia ja suorastaan heikkoja suorituksia niin Lights-hyökkäykseltä kuin Jaguaari-puolustukseltakin. Jaguaareilla oli runsaasti mahdollisuuksia pysäyttää Kähönen huomattavasti ennen maalilinjaa, mutta toisaalta myös Lights-pelaajien blokeissa oli Harjua lukuunottamatta monin paikoin parannettavaa. Lopputulos oli kuitenkin Lightsin kannalta paras mahdollinen!

Uudet pelaajat vauhdissa

Lights luottaa tänä vuonna vahvasti tulokaspelaajiin molemmin puolin palloa. Joukkueen ykkösmiehet sekä hyökkäyksessä että puolustuksessa olivat Jaguaareja vastaan tulokkaita.

Hyökkäyksen puolella Northern Lights oli harjoituskaudella luottanut vahvasti juoksupeliin ja erityisesti Joni Kähösen nopeisiin jalkoihin. Sama meno jatkui myös sarja-avauksessa Kähösen kerätessä 132 juoksujaardia 5,7 jaardin keskiarvolla. Joukkueen molemmat maalit viimeistellyt Kähönen eteni lisäksi päivän ainoalla kiinniotollaan 37 jaardia, joten yhteensä mies vastasi 169 edetystä jaardista. Yllättäen myös heittopeliin kolmella kiinniotollaan vahvasti osallistunut Sami Harju oli joukkueen kakkonen 68 jaardillaan. Kähösen ja Harjun lisäksi 116 jaardia heittänyt Al-Kubaisi löysi heitoillaan myös Tuomo Tomperin ja Aku Uotilan yhteensä 40 jaardin arvoisesti. 11 kertaa Al-Kubaisin heiton kohteena ollut Tomperi onnistui kiinniotossa vain kolmesti, joten sillä saralla tekemistä varmasti riittää.

Puolustuksen puolella uransa ensimmäistä runkosarjaottelua pelannut tukimies Raine Niemelä pelasi hienon ottelun. 9,5 taklauksen lisäksi Niemelä poimi Jaguaarien pelinrakentaja Henri Winterin heiton parempaan talteen kolmannen neljänneksen loppupuolella, kun Jaguaarit olivat edenneet jo seitsemän jaardin päähän Lights-maalista. Viime kaudella joukkueen harjoitusvahvuuteen kuulunut Niemelä on harjoituskaudesta lähtien osoittanut olevansa valmis haasteeseen. Lightsin puolustuksen parhaaks pelaajaksi valitun Niemelän lisäksi myös Mario Guerrero Cherem onnistui ottelussa viidellä taklauksellaan ja syötönkatkollaan. Huonompia uutisia toi tukimies Esa Vallin valitettava loukkaantuminen ottelun toisella puoliajalla. Kovan iskun päähänsä saanut Valli joutui jättämään ottelun kesken.

Lights viisi vuotta sitten

Tasan viisi vuotta sitten Lights avasi ykkösdivisioonakautensa Pori Bearsin vieraana. Tuolloin tuomisina oli maukas 22-30 -vierasvoitto. Keitä tuttuja nimiä kauden 2009 joukkueesta löytyykään?

Perinteisesti vahvana juoksujoukkueena tunnettu Lights lähti Poriin uuden amerikkalaispelinrakentaja Daniel Millusin johdolla. Ilman myöhemmin EM-kisoissa Suomea edustanutta Mikko Suutaria joukkueen juoksuhyökkäys oli läpi ottelun vaikeuksissa. Fullback Olli Ervasti onnistui kahdesti maalinteossa lähietäisyydeltä, mutta 14 kertaa palloa kantaneella Olli Mämmelällä ei ollut Porissa paras päivä. Parhaillaan Suomea Itävallan EM-kisoissa edustava Aappo Saloranta oli pitelemätön jo viisi vuotta sitten, 17-vuotiaana. 138 jaardia  neljällä kopilla edennyt pelimies viimeisteli Lightsille myös yhden maalin. Muita onnistujia hyökkäyksessä olivat neljä kiinniottoa napannut Joonas Taina, 25 jaardia edennyt monipuolinen Janne Tikkanen sekä kolmatta kauttaan pelannut Tuomo Tomperi, joka nappasi ottelussa yhden 28 jaardin kiinnioton. Tomperi on ainoa tilastoja tuolloin kerännyt hyökkäyspelaaja, joka nähdään tämän kauden Lights-kokoonpanossa.

Puolustuksen puolella viiden vuoden takaisesta joukkueesta jatkaa muutama pelaaja, joista kulmapuolustaja Antti Polet ja linjamiehet Jari Mehtälä ja Sakari Pikkarainen ovat kaikki tärkeässä roolissa myös tämän päivän joukkueessa.

Kauden 2009 joukkue pelasi lopulta varsin onnistuneen kauden. Seitsemän peliä ensimmäisestä kahdeksasta kamppailustaan voittanut joukkue kärsi loppukaudesta kaksi runkosarjatappiota, mutta onnistui päihittämään Kouvola Indiansin ikimuistoisessa välierässä syyskuussa. Spagettimaljassa runkosarjan ykkönen Steelers oli kuitenkin Kuopiossa parempi lukemin 17-31.

Oheisen kuvan on ottanut Mikko Ruohola / Urheilusuomi.com.

Tule katsomoon kesällä