Lights testaa vahvan Falconsin iskukyvyn kuun ainoassa kotiottelussaan

Kotipeli lauantaina

Kevään ennakkokaavailuissa moni oli valmis nostamaan tämän kesän Lightsin yhdeksi suurimmista divarin suosikeista. Sujuihan viime kausi joukkueelta hyvin, päättyen vasta finaalitappioon Turussa. Trojansin liiganousun ja Nokia Ghosthuntersin edustusjoukkueen hajoamisen jälkeen Lights on ainoa viime kauden kärkikolmikosta, joka sarjassa jatkaa. Tältä kantilta katsottuna joukkueen alkukauden menestyksen ei pitäisi tulla yllätyksenä. Mutta vastaavatko ennakkokäsitykset todellisuutta?

Sisältöön

Northern Lightsin edustusjoukkue on täksi kaudeksi uudistunut voimakkaammin kuin yhtenäkään vuonna sitten kesän 2007. Viime kaudella jopa jopa viittä ulkomaalaisvahvistusta pyörittänyt Lights pelaa tänä vuonna täysin kotimaisin voimin. Vahvistusten puuttuminen on kuitenkin pientä, sillä kotimainen runko on vaihtunut talvella liki täysin. Viime kauden aloittavista hyökkäyspelaajista jatkavat ainoastaan linjamiehet Tuomo Huovinen, Miikka Kultalahti sekä 15 koppia tällä kaudella napannut Tuomo Tomperi.

Pelinrakentaja Othman Al-Kubaisi, keskushyökkääjä Joni Kähönen ja keskimmäinen linjamies Juhani Jurvakainen nousivat edustukseen U17-nuorista. Viimeksi kaudella 2012 Lightsissa pelannut Sami Harju on hakenut roolia fullbackina, mutta muut pelipaikat täyttyvät täysin uusilla pelaajilla. Linjamiehet Heikki Lesonen ja Ville Valtonen ovat päässeet heti ensimmäisillä kausillaan tositoimiin aloittavina pelaajina, ja laidalla 22-vuotias Aku Uotila on ottanut tärkeitä koppeja joka ottelussa. Kaikesta vaihtuvuudesta huolimatta hyökkäys on toiminut sekä heittäen että juosten, mistä on kiittäminen joukkueen ahkeraa kevätkauden valmistautumista.

Puolustuksessa muutos on ollut vähintään yhtä voimakasta. Puolustuksen linjan kokeneet Jari Mehtälä ja Sakari Pikkarainen ovat tuoneet olemuksellaan ryhtiä, mutta muilta osin puolustus koostuu varsin nuorista ja kokemattomista pelaajista. On ällistyttävää, että joukkueen viime kauden seitsemästätoista parhaasta taklaajasta joukkueessa jatkaa tänä vuonna vain neljä kappaletta. Joukkueen taklaustilaston ensimmäistä ja kolmatta sijaa pitävät tukimiehet Raine Niemelä ja Mika Malkamäki pelaavat tänä kesänä jenkkifutista ensimmäistä kauttaan.

Lightsissa on siis tapahtunut talvikaudella vahva sukupolvenvaihdos, mutta siitä huolimatta joukkue lähtee tosissaan haastamaan kaikkia sarjan muita joukkueita. Myös lauantaina!

Tule katsomaan ottelua lauantaina Castrenin kentälle! Normaalihintainen lippu otteluun maksaa 8€, mutta tänä vuonna lipun ostanut saa tuoda mukanaan ilmaiseksi yhden ystävän! Aleryhmille, johon kuuluvat opiskelijat, varusmiehet, eläkeläiset, alle 16-vuotiaat sekä Oulun Energian etuasiakkaat, tarjolla on 5€ hintainen lippu, joka oikeuttaa yhden henkilön sisäänpääsyyn. Lippuja saa paikan päältä. Ottelussa on mm. makkaraa ja virvokkeita tarjoava kahvio, joten mukaan kannattaa varata hieman käteistä.

Vieraat suosikkina

Northern Lightsin nuorentuneen joukkueen alkukausi on sujunut mallikkaasti. Kolmesta ottelusta saldona on kaksi voittoa ja sarjan kakkossija. Amerikkalaispelinrakentajan johtama Hyvinkää Falcons lähtee lauantain otteluun kuitenkin selkeänä ennakkosuosikkina.

Viime kaudelta toisilleen tutut joukkueet kohtasivat myös tätä kautta edeltäneessä harjoituspelissä toukokuussa. Hyvinkäällä pelattu ottelu meni Lightsilta alakanttiin, sillä hyökkäys takkusi jääden lopulta nollille. Ilman jenkkipelinrakentaja Robbie Matey'a pelannut Falcons pärjäsi paremmin, mutta kokonaisuutena ottelu oli molemmilta nuhjuinen ja takkuileva esitys. Nyt puoltatoista kuukautta myöhemmin molemmat joukkueet ovat huomattavasti valmiimpia esittämään omaa peliään.

Falconsin alkukausi on lähtenyt liikkeelle voitolla ja tappiolla. Avauskierroksella Wasa Royals nollasi joukkueen hyökkäyksen, mutta viime lauantaina joukkue onnistui päihittämään vahvaksi arvioidun Tampere Saintsin kotonaan. Falconsin paras osa-alue on joukkueen vahva puolustus, joka onnistui myös viime kaudella hidastamaan Lightsin menoa melkoisesti. Joukkueen tukimiesosasto on erittäin vahva, nopea ja fyysinen. Lightsin Joni Kähösellä tuleekin olemaan vaikeuksia juosta vieraiden keskustaa vastaan, ellei Lights pysty pakottamaan Falconsia kunnioittamaan myös heittopeliä.

Tummia pilviä lauantain ylle asettaa kuitenkin Lightsin epävarma pelinrakentajatilanne. Vaasassa pahannäköisesti loukkaantunut Othman Al-Kubaisi on paranemaan päin, mutta hänen osallistumisensa lauantain mittelöön on vielä hämärän peitossa. Joukkue ei varmasti lähde leikkimään nuoren Al-Kubaisin terveyden kanssa, joten pelinrakentajana saatetaan lauantaina nähdä toinen mies. Takapuolustajana tunnettu atleettinen Niklas Krogerus on valmistautunut Vaasa-ottelun jälkeen sillä olettamuksella, että hän johtaa hyökkäystä lauantaina. Pelinrakentajakysymys saattaa venyä niin pitkälle, että varmuus asiaan saadaan vasta loppuviikosta.

Lisämausteensa otteluun tuo Falconsin kakkospelinrakentajan Janrik Seppälän paluu Ouluun. Seppälä pelasi viime kaudella vielä Lightsissa, mutta päätti siirtyä täksi vuodeksi Hyvinkäälle amerikkalaispelinrakentajan oppiin. Jää nähtäväksi, pääseekö Seppälä kentälle kasvattajaseuraansa vastaan.

Laji kiinnostaa Oulussa

Viime syksynä järjestetyn jenkkifutiksen peruskurssin jälkeen on selvää, että fyysinen laji kiinnostaa oululaisia nuoria miehiä. Viime syksyn kurssille osallistui yli 25 keskimäärin 22-vuotiasta pelaajaa, joista moni kuuluu nyt edustusjoukkueen avainpelaajiin. Lights järjestää uuden kurssin jälleen syyskuussa!

Tulevan syksyn kurssi pohjautuu vuoden 2013 hyväksi havaittuun malliin. Kaksi kertaa viikossa kokoontuva viiden viikon paketti huipentuu myös tulevana syksynä kurssilaisten kesken pelattavaan harjoitusotteluun - Syysklassikkoon, jonka parhaita paloja voi seurata Youtubesta. Kurssilaisten hyvä fyysinen kunto, asenne ja into oppia uutta olivat avainasemassa siinä, että ottelu saatiin aikaan vain yhdeksän harjoituskerran jälkeen. Valmennus muistelee vieläkin syksyn kurssia lämmöllä.

Tämän syksyn kurssi tulee olemaan osa Lightsin suurempaa toimintasuunnitelmaa, jonka avulla pyritään helpottamaan uusien pelaajien tutustumista lajiin. Kurssi on suunnattu erityisesti ns. late entry -pelaajille, jotka tutustuvat lajiin vasta aikuisiällä harrastettuaan nuorempana muita lajeja. Amerikkalainen jalkapallo on monipuolisuutensa ansiosta sopiva laji myös sellaiselle, joka saapuu lajin pariin tyypillisen nuoruuden kehityskauden jälkeen.

Mutta miksi juuri jenkkifutis? Siksi, että amerikkalainen jalkapallo on miehekkään fyysinen, mutta samalla liki balettimaista herkkyyttä ja taitoa vaativa laji, joka koettelee harrastajansa mieltä ja kehoa. Moni lajin löytänyt on saanut siitä hyvän ystävän, joka antaa paljon, mutta pitää myös nuhteessa. Moneen amerikkalaisen jalkapallon järkähtämätön luonne ja vaativuus ovat  tehneet sellaisen vaikutuksen, ettei menneeseen elämään ole yksinkertaisesti paluuta.

Haaste on yksinkertainen. Kuten sanotaan: jokainen voi pelata jenkkifutista, mutta jokaisesta ei tule jenkkifutaria.

Syksyä koskevissa asioissa voi olla jo kesän aikana yhteydessä kurssin vastuuhenkilö Tuomo Tomperiin, joka vastaa mielellään kurssia koskeviin kysymyksiin. Tuomon tavoittaa numerosta 0400 505 882 tai sähköpostitse tuomo.tomperi [at] gmail.com.

Tule katsomoon kesällä