Alkava harjoituskausi on kriittinen ensi kautta ajatellen

Revontulet innolla kohti talvea

Pohjoisessa puhaltavat tulevana talvena uudet tuulet. Revontulia vuosina 2013-14 luotsannut Petteri Isokoski ilmoitti kauden jälkeen jäävänsä sivuun joukkueen peräsimestä. Päävalmentajan tehtävät ottaa vastaan Lightsin liigavuosilta tuttu ex-linjamies Perttu Hyttinen.

Sisältöön

Entinen Vaahteraliiga-center tunnettiin pelaajaurallaan erittäin motivoituneena ja tarkkana linjamiehenä, jonka toimintaan sekä kentällä että sen ulkopuolella pystyi aina luottamaan. Hyttinen peräänkuuluttaa joukkueelta kovaa työntekoa.

- Nyt tarvitaan intoa oppia ja tehdä töitä tulevan kesän eteen. Pelaajilta vaaditaan sitoutumista yhteisiin tavoitteisiin, Hyttinen toteaa jämynä.

Suomalainen päävalmentaja on Revontulille talvikauden onnistumisen ja jatkuvuuden kannalta tärkeä asia, mutta myös ulkopuolinen apu toivotetaan Oulussa tervetulleeksi. Seuran tavoitteena on tuoda kesäksi maahan amerikkalaisvalmentaja, jolta toivotaan lisäpanosta erityisesti puolustukseen ja linjapeliin. Tulevasta sopimuksesta tiedotetaan lisää myöhemmin.

Hyttisen lisäksi Revontulten valmennustiimissä nähdään useita viime vuosilta tuttuja kasvoja. Joonas Taina koordinoi puolustusta viime kesän tapaan. Linjapelissä Hyttisen apuna toimivat kokeneet Kari Viik ja Tomi Heino. Joukkueen viime kauden tehokkain laituri Tuomo Tomperi ottaa suurempaa roolia hyökkäyksen valmennuksesta - oman pelaamisensa ohella. Lisäksi Lightsissa vahvistuksena pelannut takamies Stacey Thomas opastaa joukkueen takakenttää tammikuusta lähtien.

Northern Lightsin pelaajatilanne näyttää tässä vaiheessa syksyä varsin hyvältä. Viime kesäksi voimakkaasti uusiutunut joukkue on pystynyt täydentämään rivejään uusilla pelaajilla menneen kauden jälkeen. Viime kesän pelaajarungon pitkälti jatkaessa voidaan Oulussa lähteä talvikauteen luottavaisina. Työnteko kautta 2015 kohden voi alkaa toden teolla, uskoo päävalmentaja Hyttinen.

- Yhdessä tekeminen näin talvella on tärkeää. Nyt on aika olla yhteyksissä, tehdä duunia yhdessä. Tässä lajissa jos missä hyvä joukkuehenki on kaiken perusta.

Nuoriso menestyy

Revontulten viime kauden tukipilareihin kuuluneet nuoret linjamiehet todistivat menestyvänsä myös kansainvälisillä näyttämöillä, kun U19-maajoukkue matkusti Tanskan Bornholmiin.

Oululaisnuoret Juhani JurvakainenViljami Reiniharju ja Henri Hietajärvi olivat mukana, kun Suomi kaatoi isäntämaan ikäluokan PM-kisoissa lukemin 35-10. Ruotsi-tappion myötä pojat palasivat kotiin hopeamitalit kauloissaan.

Lauantaina 25.10. pelatussa U17-ikäluokan Ruotsi-ottelussa nähtiin myös oululaisväriä kolmin kappalein. Suomi otti makean voiton länsinaapurista lukemin 14-23. Joukkueensa toisen maalin juossut Juuso Kantola sai tärkeää tukea tukimiehinä pelanneilta Riku Hevosmaalta ja Olli Naaralalta. Vuonna 1997 syntyneet Kantola ja Hevosmaa nousevat tällä talvikaudella mukaan edustusjoukkueen rinkiin. Molemmat ovat innokkaita urheilijoita, joille on helppo povata menestystä tulevaisuudessa myös aikuisten sarjoissa.

Syksyn maajoukkueurheilijoiden lisäksi huomio kannattaa kiinnittää Floridaan, Crescent Cityn pikkukaupunkiin, missä Lightsin viime kesän ykkösetenijä Joni Kähönen tekee parhaillaan kovaa jälkeä. Puolustuksen puolella tukimiehenä ja linjan endinä runsaasti peliaikaa saanut Kähönen on näyttänyt amerikkalaisille, että myös suomalainen voi pärjätä erinomaisesti High School -tasolla. Kymmenestä ottelustaan kahdeksan voittanut Crescent City Raiders toivoo Kähösen hyvän vireen jatkuvan myös kauden lähestyessä loppuhuipennustaan.

Syysleiri kulman takana

Edustusjoukkueen tärkeän syysleirin lähestyessä joukkueen rosteri koostuu vajaasta neljästäkymmenestä pelaajasta. Joukkueenjohdon syyskauden tavoitteena on täydentää palapelin aukot ja asettaa pelaajat heille parhaiten sopiville pelipaikoille.

Viime kauden joukkueeseen verrattuna muutoksia tulee tapahtumaan todennäköisesti eniten linjapelissä, molemmin puolin palloa. Muutaman viime kauden avainpelaajan jatko on varsin epävarmaa, mutta toisaalta Lights saa tulevalle kaudelle linjaan myös täysin uutta verta. Valmentajat Hyttinen, Viik ja Heino pystyvät varmasti tarjoamaan tulokkaille erinomaiset kehitysmahdollisuudet.

Lights kärsi hyökkäyksen taitopelipaikoilla materiaalin kapeudesta viime kesänä. Kaksi kuukautta ennen vuodenvaihdetta pelaajatilanne näyttää kuitenkin huomattavasti paremmalta. Pelinrakentaja Othman Al-Kubaisi, laitahyökkääjä Tomperi ja viime kesänä hyvän tulokaskauden pelannut Aku Uotila saavat avukseen uusia kykyjä, joiden keskinäinen nokkimisjärjestys selvitetään talven mittaan. Heittopeli tulee olemaan joukkueelle hyvin tärkeä myös ensi kesänä, joten siihen panostetaan talven mittaan runsaasti. Heittopelissä säväyttäneen fullback Sami Harjun siirtyminen puolustuksen linjaan avaa muille lisää tilaisuuksia tulevana kesänä.

Mukaan joukkueeseen?

Edustusjoukkueen rosterin kehitystä valvova joukkueenjohtaja Joonas Taina on tyytyväinen syksyn pelaajatilanteeseen, mutta kertoo joukkueen pitävän silmänsä auki myös talven juhlapyhien lähestyessä. Vaikka alkusyksyn peruskurssi ehdittiinkin jo käydä läpi, on joukkueeseen edelleen mahdollista tulla mukaan. Kysyntää on erityisesti isoille miehille ja nuorille lahjakkuuksille. Tainan mukaan paras aika tulla mukaan on juuri syksyllä, koska kevätkauden käynnistyessä valmennustiimin resurssit siirtyvät yhä vankemmin olemassaolevan rungon kehittämiseen.

- Moni uusi pelaaja kertoo haaveilleensa amerikkalaisen jalkapallon pelaamisesta pienestä saakka. Toisille ajatus on täysin vieras, kunnes erehtyvät kerran kokeilemaan. Ota yhteyttä ja selvitä, onko jenkkifutis sinun juttusi, Taina kannustaa.

Kiinnostuneet voivat olla asiasta yhteydessä Tuomo Tomperiin (p. 0400 505 882, tuomo piste tomperi at gmail piste com)

Tule katsomoon kesällä