Vielä kerran, pojat - ja tytöt

Suuri jenkkifutispäivä Heinäpäässä

Oulu Northern Lights järjestää lauantaina 18.7. jenkkifutispäivän, jonka aikana Heinäpään tekonurmella pelataan peräti kolme virallista sarjaottelua. Osaamistaan pääsevät esittelemään naiset, edustus sekä pitkälti seuran vanhoista parroista koostuva kolmosdivarijoukkue.

Sisältöön

Ready… set… hut… Näin kuuluu lähtölaskenta amerikkalaisen jalkapallon ottelussa. Tämän jälkeen kypärin ja hartiasuojuksin varustautuneet karjut syöksyvät toisiaan päin ja yksi urhoista yrittää puskea läpi taistelulinjan ja juosta soikea pallo kainalossaan vastustajan kenttäpuoliskon päätyyn. Tämä oli amerikkalaisen jalkapallon eli tutummin jenkkifutiksen ydin jo yli kolmekymmentä vuotta sitten, kun lajin harrastaminen alkoi Oulussa. Oulu Northern Lights ry perustettiin alkusyksystä vuonna 1982 yhdeksän nuoren miehen voimin. Nykyisin nuo nuoret miehet ovat jo keski-ikäisiä herrasmiehiä, mutta heillä on säilynyt koko ajan rakkaus lajia ja perustamaansa seuraa kohtaan.

Seuran alkuvuosina pelaajayhteisö oli hyvin tiivis ja vapaa-aikaa myös harjoitusten ja pelin ulkopuolella vietettiin yhdessä. Järjestettiinpä silloin myös erilaisia tempauksia. Seuran puuhamies Pauli Anttila järjesti usean vuoden ajan Arctic Bowl –tapahtumia, joihin kutsuttiin amerikkalaisia yliopistojoukkueita Ouluun pelaamaan Northern Lightsia vastaan.  Nykyisin Northern Lightsissa on yli viisisataa harrastajaa ja vuosien saatossa on menestystäkin tullut niin amerikkalaisen jalkapallon kuin cheerleadingin saralla. Näistä mainittakoon useita cheerleadingin SM-mestaruuksia ja MM-hopea sekä naisten amerikkalaisen jalkapallon Suomen mestaruus, Vaahteraliigan eli amerikkalaisen jalkapallon SM-sarjan pronssimitali ja useita junioreiden Suomen mestaruuksia. Lisäksi ”revontulet” ovat pelanneet miesten, naisten ja junioreiden maajoukkueissa voittaen kaikenvärisiä mitaleja. Takavuosien oululaiset maajoukkuepelaajat Pentti ”Pohjoisen pikajuna” Ervelius, Sami Lappalainen, Sauli ”Sale” Kippola ja Jari Utunen ovat vielä yli kolmekymmentä vuotta lajin aloittamisen jälkeen vahvasti oululaisessa jenkkifutiksessa mukana.

Kuva vuodelta 1987.

Lauantaina 18.7. on mahdollisuus tutustua Northern Lightsin koko kirjoon niin lajivalikoiman kuin vuosikymmentenkin osalta. Silloin nimittäin järjestetään Heinäpäässä jenkkifutispäivä, joka kestää aamupäivästä iltaan. Päivän aikana pelataan useita naisten ja miesten sarjojen otteluita. Otteluiden välissä esitellään juniorijenkkifutista ja cheerleadingia. Ja paikalla on myös erilaisia kilpailuja, musiikkia ja jopa ilotulitus. Erityiseksi päivän tekee se, että Pauli Anttilan valmentamana seuran alkuvuosien pelaajat pelaavat vaasalaisilla ja seinäjokisilla pelaajilla vahvistettuina III-divisioonan sarjaottelun Rovaniemi Nordmeniä vastaan. Vanhoista parroista kentällä nähdään ainakin Lauri ”Late” Isotalo, Heikki ”Hessu” Kuusirati, Tuukka Toivio ja Mikko Lietsalmi. Muitakin veteraani-ikäisiä pelaajia voi bongata kentällä ja katsomossa. Ja mahdollista on, että alkuvuosien cheerleadereitakin tapahtumassa nähdään.

pelaajia

Mikä alun perin saa lähtemään rajun kontaktilajin pariin?

– Nimenomaan kovat taklaukset, sanoo tapahtuman puuhamies Mikko Lietsalmi.

– Kentän reunalta peli näyttää hurjalta, kun isot miehet törmäävät toisiinsa ja kuuluu kova pauke, ja hurjahan tämä laji on. Taklausten lisäksi lajissa viehättää myös taktisuus.

Mutta mikä sai miehen lähtemään pelaamaan kaikkien näiden vuosien jälkeen?

– Hulluus, toteaa Lietsalmi.

– Oma poika innostui amerikkalaisesta jalkapallosta kolme vuotta sitten ja tulin seuraamaan poikien harjoituksia. Kipinä syttyi uudestaan ja veri alkoi vetää pelikentälle ihan tosissaan. Lähdin sitten mukaan Vaasan IV–divisioonan joukkueeseen. Tänä kesänä hulluus palkittiin, ja pokkasin eräässä sarjaottelussa joukkueen parhaan pelaajan palkinnon kylkiluuvamman ja sijoiltaan menneen olkapään lisäksi, nauraa Lietsalmi.

Jenkkifutispäivä järjestetään lauantaina 18.7.2015 klo 11 alkaen Heinäpään urheilukeskuksessa. Klo 11 pelataan naisten SM-sarjan ottelu Northern Lights – Roosters, Helsinki, klo 14 pelataan miesten III-divisioonan ottelu, jossa vastaan asettuu Nordmen Rovaniemeltä ja klo 18 alkaa I-divisioonan ottelu helsinkiläistä Wolverinesiä vastaan, joka päättyy noin klo 20.30. Otteluiden välissä on juniorijenkkifutiksen esittelyä ja tapahtumassa esiintyvät myös Northern Lights cheerleaderit. Lapsille on jaossa ilmapalloja. Tapahtumaan on vapaa pääsy, mutta vapaaehtoisen lahjoituksen voi tehdä junioriurheilun hyväksi. Tapahtuman koko tuotto käytetään nuorisourheilun tukemiseen.

Tule katsomoon kesällä