Tavoitteena takaisin I-divisioonaan 2018

Revontulet hakevat uutta vauhtia kolmosesta

Ilman voittoja ykkösdivisioonassa tänä kesänä jäänyt Northern Lights ilmoittautuu III-divisioonaan kaudelle 2016. Uuden sarjatason myötä joukkue asettaa lähivuosien tavoitteikseen pelaajamateriaalin leventämisen sekä valmennuksen kehittämisen.

Sisältöön

Oulu Northern Lightsin pudottautuminen I-divisioonasta tulee tuskin kellekään lajia seuraavalle yllätyksenä. Voitoton kausi osoitti, ettei joukkue kuulu tällä hetkellä divaritasolle. Yllättävää on kuitenkin se, millä sarjatasolla joukkue ensi vuonna pelaa. II-divisioonan sijaan oululaisjoukkue osallistuukin ensi kesänä III-divisioonaan. Ollaanko Oulussa heittämässä pyyhettä kehään?

Vastaus on yksiselitteinen – ei suinkaan. Tulevan kesän sarjataso on osa edustusjoukkueeen lähivuosien strategiaa. Edustusjoukkue on asettanut tavoitteekseen paluun I-divisioonaan kaudelle 2018, mikä vaatii menestystä II-divisioonassa 2017. Päätös III-divisioonasta tulevalle kesälle tehtiinkin näin jo kautta 2017 ajatellen. Joukkueenjohto uskoo, että uusiutuvan pelaajarungon on kasvettava yhteen joukkueena ilman oikoteitä. Menestyksen ansaitseminen kolmosessa sopii tähän kuvioon kuin nenä päähän.

Jenkkifutisjoukkueen pudottautuminen ykkösestä suoraan kolmoseen on nykyisen sarjajärjestelmän aikana uusi juttu. Joukkueenjohtaja Joonas Tainan mielestä joukkueen päätöksessä ei silti ole mitään ihmeellistä.

– Kannattaa muistaa, että useampikin joukkue on viime vuosina hakenut uutta vauhtia kolmosesta. ECG ja Bouncers olivat kaudella 2014 kolmosen selkeät kärkijoukkueet, ja menestyivät nyt kesällä hyvin kakkosessa. Lisäksi tämän kesän kolmosen parhaat joukkueet Pori Bears ja Nokia Ghosthunters ovat nyt hyvissä asemissa ensi kesän kakkosdivisioonaa ajatellen. Me päädymme vain kolmoseen hieman eri reittiä.

Northern Lights lähtee luonnollisesti hakemaan menestystä ensi kesänä. Silti minkäänlaiseen rehvasteluun tai henkseleiden paukutteluun ei ole varaa. Peräti 15 ottelun tappioputkessa majaileva Northern Lights ei tule ensi kesänä ottamaan yhtäkään vastustajaa kevyesti. Joukkueessa tiedetään, että julkisesti esitellyt tavoitteet eivät tarkoita sitä, että menestystä automaattisesti tulee. Tarvitaan entistä kovempaa työtä, jotta parin viime kauden aikana muotoutunut kurssi saadaan käännettyä.

Kuva: Samppa Toivonen

Revontulten pelaajarunko tulee uusiutumaan kaudelle 2016 jälleen merkittävästi. Joukkue valmistautuu useamman avainpelaajan lähtöön armeijan harmaisiin. Lähtijöiden joukossa on jo varmuudella joukkueen pelinrakentaja Othman Al-Kubaisi, joka heitti viime kesänä ykkösessä kahdeksassa ottelussa 10 touchdownia. Heinäkuun alussa palveluksensa aloittava pelimies saattaa pelata Lightsissa myös kaudella 2016, mutta pelkästään hänen varaansa joukkueen on hankala rakentaa. Tulevana talvena pelinrakentajan tehtäviä harjoittelee laitahyökkääjänä kaksi kesää pelannut Aku Uotila, jonka lupaava kausi 2015 päättyi loukkaantumisen Tampere Saintsia vastaan. Hyökkäyksen taitopelipaikkoja valmentava laituri Tuomo Tomperi pitää Uotilaa sopivana miehenä hommaan.

– Akulle pelinrakennus on luonnollisesti uudempi juttu, mutta onneksemme meillä on tässä talvi aikaa harjoitella. Aku on lahjakas, tunnollinen ja äärimmäisen luotettava kaveri, jonka kanssa teen mielelläni yhteistyötä tulevana talvena. Joukkueen ensi kauden hyökkäys sovitetaan luonnollisesti sellaiseksi, ettei pelinrakentajalta vaadita sankaritekoja.

Tomperi oma pelaaminen kesällä 2016 on vielä hämärän peitossa, sillä elokuussa operoitu polven eturistiside pakottaa pelimiehen kuntouttamaan kärsivällisesti. Ristisidevamman kuntoutuminen on pitkä prosessi. Uusiutumisvaaran vuoksi onkin hyvin mahdollista, että jos Tomperi kesällä pelihommissa nähdään, se ei tapahdu avausottelussa.

Heikosta pelillisestä menestyksestä huolimatta moni revontuli otti isoja askelia eteenpäin menneellä kaudella – niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin. Northern Lights rakentaa kesällä 2016 merkittävästi viimeiset kaksi vuotta ykköstä pelanneen rungon varaan, vaikka uusia pelaajiakin nähdään runsaasti. Joukkue odottaa parhaillaan käynnissä olevalta peruskurssilta ja U17-ikäisistä junioreista useita pelaajia ensi kesän joukkueeseen. Edustusjoukkueen alustava rosteri julkaistaan myöhemmin syksyllä.

Kasvavaa pelaajamäärää ajatellen on hienoa, että myös joukkueen valmennusryhmä on kasvamassa ensi kesäksi. Sopimuksista tiedotetaan myöhemmin, mutta jo nyt voidaan kertoa, että Northern Lightsin edustusjoukkueen valmennus on tulevana kesänä laajemmalla ja asiantuntevammalla pohjalla kuin vuosiin.

Tule katsomoon kesällä