Revontulten alkukesän onnistujat

Northern Lightsin alkukausi on sujunut mallikkaasti – onhan saldona viiden ottelun jälkeen viisi voittoa. Kauden kääntyessä toiselle puoliskolleen luomme katsauksen alkukesän tilastoihin.

Sisältöön

Revontulten hyökkäys on ollut tänä kesänä varsin hyvässä vedossa. Keskimäärin 39 tehtyä pistettä ottelua kohden oikeuttaa sarjassa kolmannelle sijalle. Edellä ovat vain Kotka Eagles ja Helsinki Wolverines II, jotka ovat pystyneet tähän mennessä 43 pisteeseen per ottelu. Jaardimäärissä mitattuna Lights on edennyt yhteensä 1882 jaardia, eli 376 ottelua kohden. Jotain tämän kesän piristymisestä kertoo se, että joukkue on jo nyt kerännyt enemmän edettyjä jaardeja kuin koko viime kesänä yhteensä! Sarjatasolla on luonnollisesti oma suuri vaikutuksena asiaan, mutta luottavaisena voidaan sanoa, että Northern Lights pelaa tänä kesänä parasta hyökkäyspeliään sitten kesän 2013.

Suurin kiitos hyökkäyspelin onnistumisesta kuuluu joukkueen hyökkäyksen linjalle. Kuusikko Petteri Yli, Hannu Karvonen, Juhani Jurvakainen, Ville Valtonen, Tapani Tomperi ja Juho Voltti on omalla työllään mahdollistanut skill-pelaajien onnistumiset. Täydellisiä tilastoja III-divisioonassa ei pidetä, mutta voidaan hyvällä omatunnolla arvioida, että Lightsin 266 juoksujaardia peliä kohden on sarjan kärkipäätä. Avauksen pelaajien lisäksi myös nuori Sami Harmaala on nähty ajoittain guardin pelipaikalla. Vasta 15-vuotiaalla Harmaalalla on mahdollisuus päästä lajin parissa vielä pitkälle, mikäli työnteko jatkuu myös tulevaisuudessa.

Hyökkäyksen skill-pelaajien suorituksia arvioitaessa on hieno havaita, ettei joukkueen peli ole perustunut vain yhden tai kahden tähtipelaajan varaan. 20-vuotias pelinrakentaja Othman Al-Kubaisi kuuluu omalla pelipaikallaan maamme lupaavimpien nuorten pelaajien joukkoon. Al-Kubaisi on kuitenkin ollut tänä kesänä mukana vain kahdessa ottelussa vietettyään koko kesäkuun kotimaassaan Irakissa. Al-Kubaisi osoitti vaarallisuutensa Eagles- ja Nordmen-otteluissa heittämällä viisi maalia ja juoksemalla 197 jaardia ja kolme touchdownia.

Monelle joukkueelle tämän tason ykköspelinrakentajan puuttuminen saattaisi aiheuttaa suuriakin ongelmia ja typistää pelikirjaa, mutta kaksi viimeistä vuotta laiturina pelannut Aku Uotila on ottanut tilanteen haltuun esimerkillisesti. Juoksupeli on ollut tähän asti ollut ehdottomasti Uotilan ja koko joukkueen vahvuus. 99 jaardia peliä kohden juokseva pelimies ei ole kuitenkaan yksiuloitteinen, sillä kolmessa pelinrakentajana pelaamassaan ottelussa sotkamolainen on heittänyt jo kuusi touchdownia. Kuuden heittomaalin lisäksi #88 on vieraillut vastustajan maalialueella itsekin peräti 12 kertaa.

Revontulissa vastuuta on jaettu myös keskushyökkääjien ja laitureiden parissa. Joukkueen ykköskeskushyökkääjä Juuso Kantola on kerännyt neljässä pelaamassaan ottelussa peräti 433 jaardia ja yhden touchdownin. Kantolan jouduttua jäämään sivuun Lahti-ottelusta ei joukkue ajautunut kuitenkaan ongelmiin, sillä rosterista löytyy myös rovaniemeläislähtöinen pikakiituri Sami Mansikkasalo. Alkukaudesta loukkaantumisista kärsinyt pelimies paikkasi Kantolaa hienosti juoksemalla heti komeat 141 jaardia vahvaa lahtelaispuolustusta vastaan. Mansikkasalon tililtä löytyy kaksi juostua maalia kolmessa ottelussa.

Laitahyökkääjistä 17-vuotias Saku Kuusiniva on noussut alkukauden aikana joukkueen ykkösmieheksi. Slotista operoiva Kuusiniva on kerännyt viidessä ottelussa 16 kiinniottoa, 210 jaardia ja neljä touchdownia. Titans-pelissä napatun kahden pisteen yrityksen myötä Kuusiniva on Uotilan ohella joukkueen ainoa pelaaja, joka on päässyt pisteiden makuun jokaisessa pelaamassaan ottelussa. Kuusinivaa on alkukaudesta kompannut vahvasti toisen vuoden pelaaja Aleksi Statsevich, jonka viisi touchdownia oikeuttavat joukkueen sisäisissä tilastoissa toiselle sijalle.

Lisäksi pisteiden makuun ovat päässeet Elias Id Titans-ottelun touchdownillaan sekä kaksi kahden pisteen lisäpistettä tehnyt Väinö Ahonen. Anton Pajukosken ja Joonas Välitalon pistetilit ovat vielä avaamatta, mutta kumpikin on kerännyt jo kiinniottoja tänä kesänä. Kuusinivan backupina hyvin palvelleen Pajukosken highlightina voidaan pitää Blaze-ottelussa napattua slant-kuviota, jonka pelimies venytti hienolla juoksullaan 22 jaardin mittaiseksi. Kaikki joukkueen laiturit ovat ahkeria blokkaajia. Joukkueen hyvällä keskiarvolla etenevä juoksupeli on selvä todiste tästä.

Tulevaa Lions-ottelua ajatellen Lights vahvistuu, sillä vikkelänä laitahyökkääjänä tunnettu alikersantti Taavetti Rantala on tehnyt paluun joukkueeseen 347 päivän poissaolon jälkeen. Äärimmäisen tunnollisesti harjoittelevan Rantalan erikoisuutena on nopeus. Lisäksi vuosi sitten Hämeenlinnassa loukkaantunut kokenut Tuomo Tomperi on nähty juoksemassa kuvioita joukkueen harjoituksissa. Onkin luultavaa, että viimeiset vuodet joukkueen luottolaiturina nähty Tomperi palaa kokoonpanoon vielä tämän kauden aikana.

Puolustus kehittyy ottelu ottelulta

Puolustuksen puolella Revontulet kuuluvat tilastollisesti sarjan keskikastiin. 20 päästettyä pistettä per ottelu ei ole huippulukema, mutta toisaalta joukkue on parantanut otteitaan selvästi kauden edetessä. Tähän mennessä päästetystä 102 pisteestä 52 päästetttiin jo avausottelussa. Tämän jälkeen yksikään vastustaja ei ole pystynyt ylittämään kahtakymmentä pistettä. Malmi Blazea vastaan Revontulten puolustus piti jopa nollat. Keskimäärin Lights-puolustusta vastaan on edetty 288 jaardia per peli 5,3 jaardin yrityskohtaisella keskiarvolla. Viime kesän ykkösdivisioonassa Revontulten vastaavat lukemat olivat murheelliset 450 ja 9,7, joten tilastollisesti tänä kesänä liikutaan aivan eri sfääreissä.

Puolustusta valmentavat Tim Johnson ja David Clemmer ovat tuoneet omalla kokemuksellaan näkemystä ja kurinalaisuutta Revontulten puolustuspelaamiseen. Taklaustilastoissa kärkipaikkoja hallitsevat odotetusti tukimiehet Aku Koivumäki ja Mario Guerrero Cherem. Toisen polven revontuli Koivumäki on ottanut paikkansa puolustuksena johtohahmona 22,5 taklauksellaan. Guerrero Cheremin (18,5) jälkeen kolmantena nähdään hieman yllättäen kokenut kettu Joonas Taina, joka nykyisellään tunnetaan paremmin Lightsin joukkueenjohtajana. 36-vuotiaan Tainan niskaan hengittää täksi kaudeksi tukimieheksi siirtynyt Mikko Räihä, joka onkin löytänyt kodin uudelta pelipaikaltaan. Räihän 16 taklausta neljässä ottelussa oikeuttaa joukkueen tilastojen neljänteen sijaan. Takamies Arttu Hanhisalon viisi syötönkatkoa ovat lisäksi koko sarjankin mittakaavassakin kovaa valuuttaa. Lisäksi puolustuksen takakentältä on nostettava esiin vahvasti pelannut Oskari Kurtti sekä kesken kauden kulmapuolustajaksi siirtynyt Ville Alanen, joka on löytänyt menestystä uudella pelipaikallaan. Onpa Alanen päässyt pisteidenkin makuun Blaze-ottelun syötönkatkosta syntyneellä touchdownillaan.

Pelkästään taklaustilastoja tuijottamalla ei kuitenkaan voi muodostaa täyttä kuvaa Northern Lightsin puolustuksen onnistujista. Linjan keskellä massiivinen Eemil Ahonen, paluun pelikentille tehnyt 20-vuotias Henri Hietajärvi ja rookie-pelaaja Jesse Kukanaho ovat tehneet vakuuttavaa työtä. Endeinä Taneli Taipale ja kesken kauden pelipaikalle siirtynyt Eetu Lehtiniemi kehittyvät viikko viikolta amerikkalaisvalmentajien opissa. Puolustuksen toinen kapteeni Voltti on nähty pakosta myös hyökkäyksen puolella, mutta pystyessään pelaamaan varsinaisella pelipaikallaan puolustuksen linjassa on tulosta syntynyt.

Innolla eteenpäin

Northern Lightsin alkukauden hyvä menestys on houkuttelevaa kuitata seuran historialla. Tottakai viimeiset kahdeksan vuotta liigassa tai I-divisioonassa pelanneen joukkueen tuleekin pärjätä kolmosessa. Totuus ei ole kuitenkaan tämännäköinen, sillä jälleen kerran Northern Lightsin kokoonpano on uusiutunut talven aikana voimakkaasti. Hyökkäyksen puolella joukkue menetti viime kauden selkeästi parhaat etenijänsä Joni ja Niko Kähösen. Lisäksi hyökkäyksen linjasta vaihtui 60 prosenttia Heikki Lesosen siirryttyä Helsinki Roostersiin ja Sami Harjun sekä Miikka Kultalahden päättäessä peliuransa. Puolustuksen puolella Revontulet menettivät talven aikana kesän 2015 kuusi ahkerinta taklaajaansa.

Kesän 2016 Northern Lights etenee puhtaasti omilla meriiteillään. Joukkue on nuori – onhan joukkueen keski-ikä vain 23 vuotta. Menneisyyden haikailun sijaan Revontulten katseet onkin käännetty tiukasti kohti tulevaisuutta. Tämä matka on vasta alussa.

Northern Lightsin tämän kauden tilastoja pääsee tutkimaan täältä.

Tässä artikkelissa käytetyn kuvan on ottanut Jari Turunen.

Tule katsomoon kesällä