Keskeltä laidalle

Neljännelle kaudelleen valmistautuva Sami Mansikkasalo nähdään tulevana kesänä uudella pelipaikalla, kun RB:n tehtävät vaihtuvat laitahyökkääjän hommiin. Istutimme pelimiehen piinapenkkiin ja selvitimme alkukevään kuulumiset.

Sisältöön

Rovaniemi Nordmenissa jenkkifutisuransa aloittanut 27-vuotias Sami Mansikkasalo siirtyy tulevalle kaudelle keskushyökkääjästä laitahyökkääjäksi. Nopea ja varmakätinen pelaaja on ollut talvikauden positiivisimpia yllättäjiä, sillä yhteinen sävel pelinrakentajien kanssa on löytynyt varsin nopeasti. Mies itse on innoissaan uusista haasteista hänen omien sanojensa mukaan ”vaihtelevasti” menneiden bäkkivuosien jälkeen. Konkarilaituri Joonas Tainan opissa Mansikkasalo on oppinut pelipaikan sisältä asioita, joista ei ole ollut aiemmin tietoinen.

– On ollut tosi jännittävää. Laitahyökkääjänä pelaaminen tuntuu vielä enemmän omalta jutulta. Ehkä on niin, että olen pelannut keskushyökkääjänä laitahyökkääjän ominaisuuksilla. Tuntuu, että tällä pelipaikalla pystyy tekemään isoja pelejä.

Viimeiset kolme kautta keskushyökkääjän paikalla pelannut pelimies saalisti viime kesänä 262 edettyä jaardia ja neljä touchdownia kovalla, yli 7 jaardin kosketuskohtaisella keskiarvolla. Jo kautta 2015 varjostanut epäonni loukkaantumisten suhteen jatkui kuitenkin jälleen, minkä johdosta Mansikkasalon vastuu ja rooli hyökkäyksessä jäi volyymiltaan odotettua pienemmäksi. Lahti Panthersia edetyt 149 jaardia muodostivat leijonanosan koko kauden jaardisaldosta. Pudotuspeleissä vastuun kantoivat pääosin muut. Toiveissa on, että tulevalla kaudella onni viimein kääntyy, ja Mansikkasalo pääsee pelaamaan ensimmäisen ehjän kautensa sitten kesän 2014, jolloin pelimies voitti Nordmenin MVP-palkinnon ja esiintyi myös loppukaudesta Lightsin ykkösdivisioonajoukkueessa.

Linjaan on saatu paljon uutta verta. Isoja, pahannäköisiä ukkoja.

Keskushyökkääjätaustasta on eittämättä hyötyä Northern Lightsin laitahyökkääjäosastolla. Laitureilta odotetaan näyttävien kiinniottojen lisäksi myös varmaa ja pyyteetöntä blokkauspeliä. Mansikkasalo toteaakin, että laiturina voi tehdä pelejä muutenkin kuin nappaamalla palloja kiinni. Pelimiehen mukaan laituri ei voi esiintyä pehmeästi. Pelipaikan maineesta huolimatta totuus on se, että pelaajan tulee olla fyysisesti kova.

Muutaman viikon jälkeen kevätkauden valmistautuminen on vielä vaiheessa, mutta kesän suuntaviivat ovat jo selkeästi nähtävissä. Mansikkasalo uskoo, että ensi kesän hyökkäystä varten kasataan mielenkiintoista palettia.

– Selvästi paistaa semmoinen, että luodaan tosi uskottavaa heitto- ja juoksuhyökkäystä. Meillä on tänä vuonna useita tosi hyviä hyökkäyksen skill-pelaajia. Osa on uudempia, osa kokeneempia. Odotan innolla, minkälaisia tuloksia saadaan kesällä aikaan. Myös linjaan on saatu paljon uutta verta. Isoja, pahannäköisiä ukkoja. Hyvä näin!

Verrattuna edustusjoukkueen aikaisempiin talviin on tilanne nyt sikäli erilainen, että alla on voitokas, hyvin sujunut kausi. Mansikkasalon ensimmäiset kaksi kautta Northern Lightsissa sujuivat mollivoittoisesti, sillä hänen ollessaan kokoonpanossa joukkue ei voittanut peliäkään kausilla 2014-2015. Viime kauden 8-2 -recordi valaa uskoa tekemiseen, kun joukkue valmistautuu kivikovaan II-divisioonaan.

– Viime kesänä luotiin tosi hyvä pohja meidän pelille. Ensimmäiset kaudet olivat henkisesti kuluttavia, mutta nyt on sitten saatu palkintoa hyvästä työstä. Fiilis on ihan erilainen. On paljon kiinnostusta joukkueen sisällä ja ympärillä.

Lightsin pelinrakentajatilanne muuttuu jälleen merkittävästi. Kausilla 2014-2015 Lightsin selkeänä ykköspelinrakentajana pelannut Othman Al-Kubaisi aloitti varusmiespalveluksen vuoksi viime kesänä vain puolet otteluista Aku Uotilan aloittaessa toiset puolet. Uotila esiintyi edukseen vastaten yhteensä 26 touchdownista ja voittaen liki kaikki mahdolliset hyökkäyksen tilastot joukkueen sisällä. Tulevalle kaudelle lahjakkaan Uotilan ominaisuuksia päästään hyödyntämään muilla pelipaikoilla, sillä joukkueessa on nyt peräti kaksi uutta potentiaalista pelinrakentajaa. Skotlannista kotiin palanneella Lassi Heikkilällä löytyy jopa liigakokemusta. Jyväskylässä korkeakoulusarjassa pelinrakentajaa pelannut Ville Alanen on myös osoittanut pelimiehen merkkejä tammikuussa.

Heikkilälle 11vs11-jenkkifutis on tuttua, joten mies on ottanut heti suurta roolia hyökkäyksen vetämisessä. Mansikkasalon mukaan on ollut alusta asti selvää, että syksyllä mukaan tullut Heikkilä tulee matkaan ”valmiina pakettina”.

– Kilpailu pelinrakentajaosastolla on pelkästään hyvä. Nyt on tarjolla erilaisia vaihtoehtoja. Aiemmin ollaan oltu tilanteessa, jossa paljon ollut Othmanin hartioilla. On hienoa, ettemme mene huonompaan suuntaan, vaikka hän onkin nyt armeijassa, Mansikkasalo toteaa.

Tutustu Sami Mansikkasalon pelaajakorttiin tästä.

Uutta verta hyökkäykseen, uusia pelipaikkoja

Edustusjoukkueeseen on myös tänä vuonna liittynyt useita uusia pelaajia, joille povataan tärkeää roolia tulevan kesän kamppailuissa. Osoituksena syksystä asti tehdystä työstä valmennusjohto on palkinnut muutamia pelaajia omalla pelinumerolla. Tähän mennessä pelinumeron ovat ansainneet fullback Pauli Pylväs (40) ja running back Janne Kemppainen (33). Ahkerasti harjoittelevat pelaajat ovat kehittyneet viikko viikolta ja ottaneet selkeästi paikkansa joukkueensa.

Kesäkuulle kestävä varusmiepalvelus hankaloittaa kokelas Al-Kubaisin valmistautumista kauteen sen verran, että joukkue on tehnyt päätöksen hyödyntää hänen taitojaan tällä kaudella laitahyökkääjän paikalla. Rovaniemellä palveleva Al-Kubaisi on osallistunut kevään aikana Rovaniemi Nordmenin harjoituksiin.

Puolustus DC Harjun komennossa

Puolustuksen koordinaattorin tehtävät loppukesästä vastaanottanut Sami Harju koordinoi puolustusta yhteistyössä Kansasista käsin toimivan amerikkalaisvalmentaja Tim Johnsonin kanssa. Viime kesänä debyyttikautensa miesten sarjoissa tehnyt Saku Kuusiniva nähdään tulevana kesänä vaihteeksi pääosin puolustuksen puolella.

Edustusjoukkueen ensi kesän rosteri julkaistaan vielä helmikuun aikana.

Tule katsomoon kesällä