Oulun ja Kotkan ensikohtaaminen

Naisten joukkueen kausi käynnistyy lauantaina 25.7. klo 13 Castrenin kentällä.

”Tää preseason on ollu varmasti vähän ihmeelline meille kaikille, nii uuemmille ku veteraanipelaajilleki, mut tulevana pelikautena kaikki silti varmasti muistaa taas sen, et minkä takia tätä lajia harrastaa ja miltä se tuntuu, kun kahtoo sieltä kypärän visiirin takaa sitä maailmaa. Elossahan sitä tuntee olevansa.”

Nämä Northern Lights naisten rookien Satun mietteet varmaankin kiteyttävät hyvin, miltä varsin poikkeuksellinen preseason 2020 on jenkkifutispelaajista tuntunut. Nyt pitkä odotus on kuitenkin ohi, harttarit ja kypärät puetaan päälle ja juostaan pelikentälle! Naisten I-divisioonan 2020 pelit potkaistaan käyntiin lauantaina 25.7. ja ensimmäisessä kotipelissään Oulu Northern Lights kohtaa Kotka Eaglesin. Ottelu pelataan Castrenin kentällä, ja se alkaa 13:00. Liput 4€, alle 15v ja opiskelijat ilmaiseksi. Tapahtumassa palvelee kioski, maksu onnistuu sekä käteisellä että yleisimmillä maksukorteilla.

Lauantaina tehdään historiaa: tuleva peli on Northern Lightsin ja Eaglesin naisjoukkueiden ensikohtaaminen. Viime vuonna joukkueet pelasivat I-divisioonan eri lohkoissa ja Lightsin jäätyä pudotuspelien ulkopuolelle joukkueet eivät kohdanneet, ja tätä aiemmilla kausilla Lights ja Eagles ovat pelanneet eri sarjatasoilla. Kun kyseessä on lisäksi kauden ensimmäinen peli, on ottelun lähtökohtia vaikeaa ennakoida. Molempien joukkueiden rostereista löytyy niin kokeneita pelaajia kuin uudempia harrastajiakin, mutta miten poikkeuksellinen off-season on vaikuttanut pelitapoihin? Lienee selvää, että lauantain pelissä molemmat joukkueet nojaavat nimenomaan omiin vahvuuksiinsa eivätkä niinkään vastustajan heikkouksiin iskemiseen – nämä mahdolliset heikot kohdat kun eivät ole edes tiedossa.

Koronaviruksen aiheuttama tauko joukkueharjoittelussa sekä kauden viivästyminen asettivat myös Revontulinaisten off- ja preseasonharjoittelulle haasteita, mutta muutokset treenaamisessa on käännetty voimavaraksi. Kunto- ja voimatreenille saatiin lisää aikaa, ja fysiikkavalmentaja Sanna Kosolan opein joukkueen moni pelaaja on paremmassa kunnossa kuin vuosiin. Myös jenkkifutiksen perusteiden kertaamiseen käytettiin paljon aikaa, ja kokenut Lights-pelaaja Natalia Blomster muistuttaakin Vince Lombardin sanoista: ”Football is two things. It’s blocking and tackling”, ja toteaa molempien perusteiden olevan joukkueella loistavasti hallussa.  Poikkeava valmistautuminen kauteen sekä pitkälti tuntematon vastustaja kuitenkin aiheuttavat jännitystä, ja minkä myös Blomster myöntää. Eaglesin pelaajista Blomster nostaa esille pelinrakentaja Essi Söderholmin, jonka urheilullisiin yksilösuorituksiin Lightsin jokainen pelaaja joutuu olemaan valmiina: ”Jokainen peli on pelattava loppuun asti, ja joukkuekavereihin on luotettava. On kiinnostavaa nähdä, miten vastustaja on onnistunut valmistautumaan kauden alkuun poikkeusolosuhteissa.”

Päävalmentaja Tuukka Toivio

Northern Lightsin rosteri on kaudella 2020 sekoitus kokemusta ja nuorta lahjakkuutta. Linjassa kolmatta kauttaan pelaava Roosa Laitinen omaa niin voimaa kuin peliälyäkin, ja takakentän kauhuna operoi viidettä kauttaan pelaava, maajoukkueestakin tuttu Iida Kivioja, jonka nopeus vakuuttaa joka harjoituksissa. Uusista tulokkaista nostettakoon esille urheilullisuudellaan vakuuttanut RB Annika Kyröläinen, pelikirjan hyvin hallitseva rookie-QB Nea Törmänen ja jenkkifutikseen sopivan rämäpäinen LB Satu Laamanen. Päävalmentaja Tuukka Toivio odottaa uusilta pelaajilta pelirohkeutta ja valmiutta hyödyntää omia vahvuuksiaan, ja kokeneemmilta pelureilta oman paikan täyttämistä ja tukea kokemattomammille. Kaudelle ei ole kuitenkaan valmennuksen tai joukkueen johtoryhmän taholta asetettu sijoituksellista tavoitetta, vaan pyrkimyksenä on kehittyminen niin joukkueena kuin yksilöinäkin. 

Syksyllä jenkkifutiksen aloittanut Satu Laamanen muistele alkeiskurssia ja harrastuksen alkuaikoja mukavin mielin: ”Aina oli tosi innostunu olo lähteä treeneihin. Vaikka olisi ollu huonokin sää, niin ikinä ei ollu semmonen olo, et ei ois huvittanu mennä. Sen jälkee sit jäi treeneihin roikkumaan ja olevinaa oli vielä edelleen kokeilemassa, vaikka kyllähä se aika selvää oli, et laji oli vieny jo mennessään”. Myös rookie-pelaaja arvostaa joukkueen fysiikkaharjoittelua sekä syys- että kevätkauden aikana, ja myös säännöllisiä videotapaamisia koronan aiheuttamien rajoitusten aikana. Silti pitkä tauko lajiharjoittelussa sai aikaan erityistä ”kuumotusta”, joka vain lisääntyi pelikauden varmistumisen myötä. ”Cassun kenttä on toiminu toisena kotina, kun siellä viettää viikosta melkee jokasena päivänä aikaa”, toteaa Satu Laamanen, ja kiittelee samalla hyvää joukkuehenkeä ja valmentajien joukkueen eteen tekemää työtä. 

Kaudella 2020 pelikentillä nähdään motivoitunut, kovakuntoinen ja pelinnälkäinen Northern Lights. Tervetuloa kannustamaan kotijoukkue voittoon! 

Elli Heikura