Miesten valmennus uudella kokoonpanolla kauteen 2024

Northern Lightsin miesten joukkueen päävalmentajana nähdään tällä kaudella Risto Kivelä, joka yksi 41-vuotiaan seuran perustajajäsenistä. Kivelän johtama valmennusryhmä valmentaa nälkäistä joukkuetta kohti neljällä joukkueella pelattavaa ykkösdivisioonaa.

Voitottoman divisioonakauden 2023 jälkeen miesten joukkueessa nähtiin tarvetta uudistaa toimintaa myös valmennusryhmän osalta. Apu löytyi läheltä, kun jo 80-luvun alkupuolelta seurassa vaikuttanut Risto Kivelä päätti tarttua haasteeseen ja koota ympärilleen valmennusryhmän. Aikanaan Kivelän juniorijoukkueissa pelannut pelinrakentaja Othman Al-Kubaisi oli osaltaan houkuttelemassa vanhaa valmentajaansa takaisin, mutta joukkueen sitoutuminen Kivelän haluamiin toimintatapoihin ja harjoitteluun painoi vaakakupissa eniten.

Kivelä on tyytyväinen siihen, miten joukkue on vastannut huutoon talvikaudella.

– Halusin tietää, onko joukkue riittävän sitoutunut toimintaan. Lajiharjoitusten lisäksi olemme järjestäneet myös säännöllisiä oppitunteja läpi talven erityisesti siksi, että joukkueessa on niin paljon uusia pelaajia. Meininki on ollut positiivinen, Kivelä kommentoi.

Joukkueenjohtaja Matti Kullas on syystäkin tyytyväinen uudistuneeseen tilanteeseen.

– Uuden valmennusryhmän kanssa on alusta asti tehty eri pelisäännöt ja -sävelet koko hommaan. Miten harjoitellaan, millä tavalla sitoudutaan. Yhteistreenejä on lisätty voima- ja juoksutreenien muodossa. On myös tehty paljon testejä, minkä kautta pelaajia on saatu entisestään motivoitua fysiikkaharjoitteluun, Kullas kommentoi.

Kullas kokee, että voimakas uusiutuminen sekä valmennusryhmän kokoonpanossa, että koko tekemisessä ylipäätään, on ollut joukkueelle enemmän kuin tervetulletta. Nyt kun lajiharjoituksissa tehdään käytännössä kaikki uudella tavalla, sekä uudet että kokeneemmat pelaajat ovat voineet saada harjoituksista paljon irti.

– On ollut kyllä jykevää otetta Kilulta. Hän on saanut omalla olemuksellaan hienosti jengin kasaan.

– On ollut mahtava nähdä, miten päävalmentaja on ottanut uuden valmennuksen kanssa joukkueen haltuun. Vaatimustaso on oikeastaan jo ammattilaisliigan tasoa, jopa joukkueenjohtajaa myöten. Valmennusjohto vaatii myös joukkueenjohtajalta paljon, mikä ajaa myös itseäni eteenpäin tässä hommassa.

Risto Kivelä, eli tuttavallisemmin ”Kilu”, pyörähti joukkueen treeneissä myös kesällä 2021.

Kokenut valmennusryhmä

Kivelän pysyvään staffiin kuuluvat Jukka Vesikko, Petteri Isokoski ja Perttu Hyttinen. Vesikko toimii joukkueen puolustuksen koordinaattorina ja valmentaa puolustuksen linjaa. Isokosken vastuualueena ovat keskushyökkääjien valmennus ja erikoisjoukkueet. Hyttinen vastaa hyökkäyksen linjan valmennuksesta. Kivelä huolehtii päävalmentajan tehtävien lisäksi myös hyökkäyksen koordinoinnista.

Ryhmän jäsenistä Isokoskella ja Hyttisellä on aiempaa kokemusta myös joukkueen päävalmentajan tehtävistä. Lisäksi Aappo Saloranta, Sauli Kippola, Jari Utunen ja Mario Guerrero Cherem ovat osallistuneet joukkueen valmennukseen talvikaudella. Saloranta on yksi 2000-luvun parhaita suomalaisia laitahyökkääjiä, jolta löytyy useita SM-mitaleja ja ammattilaiskokemusta sveitsiläisseura Calanda Broncosista. Utunen ja Kippola olivat 90-luvulla Suomen ehdotonta huippua pelipaikoillaan.

Divisioona ja joukkue murroksessa

Täksi kaudeksi I-divisioona typistyi neljän joukkueen sarjaksi. Rautamaljasta taistelevat Northern Lightsin lisäksi ennakkosuosikki Tampere Saints, Pirkkala Spartans sekä II-divisioonasta noussut Helsinki East City Giants, jonka Northern Lights kohtasi viimeksi kaudella 2022. Valitettavasti Kotka Eaglesia, Vantaan TAFT:a ja Helsinki Wolverines Blueta ei divaritasolla tänä vuonna nähdä.

Kivelän komennossa joukkue on saanut myös kasvatettua olennaisesti pelaajamääräänsä viime kaudesta. Jos viime kauden viimeisen otteluun jouduttiin lähtemään alle 20 pelaajalla, koostuu tulevan kesän runko selvästi yli 30 pelaajan joukosta. Päävalmentaja korostaa, että uusiutumisen vuoksi joukkueen tavoitteiden asettaminen jää lähemmäksi runkosarjan alkua. Tässä vaiheessa pääpaino on nostaa joukkueen tasoa kokonaisvaltaisesti.

– Tässä vaiheessa ollaan koulutustilanteessa. Toukokuun puoliväliin saakka mennään koulutus edellä, minkä jälkeen voidaan katsoa tarkemmin tavoitteita. Vertailu muihin sarjan joukkueisiin on vielä tässä vaiheessa vaikeaa.

Kivelällä on vahvaa pelinrakentajataustaa 80-luvulta alkupuolelta lähtien. Tämän vuoksi ei ole olekaan ihme, että talvikaudella paikkakohtaisiin harjoituksiin on panostettu voimakkaasti. Al-Kubaisin ja Rovaniemeltä takaisin Ouluun palanneen Elias Idin lisäksi Kivelän opeissa on ollut uusia juniori-ikäisiä lupauksia. Myös naisten pelinrakentajia Nea Törmäsen johdolla on nähty Kivelän QB-harjoituksissa.

Al-Kubaisia voisi pitää suosikkina ykköspelinrakentajan paikalle, mutta ainakin toistaiseksi hän ja Id ovat harjoitelleet ja saaneet toistoja Kivelän mukaan tasavertaisesti. Joukkueen hyökkäystä hän kuvaa heiton ja juoksun suhteen tasapainoiseksi. Uusien pelaajien verrattain suuri määrä on ohjannut myös hyökkäyksen peruspalasten suunnittelua.

Uudenlaiset haasteet kiehtovat

Kehittäminen ja uudenlaiset haasteet eivät ole Kivelälle jenkkifutiksen osalta vieraita. Kivelä on ollut mukana nostamassa Northern Lightsin miehiä liigaan useaan otteeseen niin pelaajana, valmentajana kuin seuran puheenjohtajanakin. Tämänhetkisen haasteenkin hän ottaa mielellään vastaan. Tulevaisuuden osalta hän toivoo, että seurassa saataisiin heräteltyä jälleen junioritoimintaa.

– Junnusarjoihin pitäisi saada toimintaa. Pienestäkin voi aloittaa, mutta ilman junioreita ei ole jatkuvuutta. Toiminnan käynnistäminen U15- tai U17-sarjaan olisi erittäin tärkeää.

Kivelä korostaa, että lajista kiinnostuneet ovat tervetulleita harjoittelemaan joukkueen kanssa myös kesäkauden lähestyessä.

Tämän kesän joukkueessa on ilahduttavasti mukana useita alle 18-vuotiaita nuoria. Niin heidän kuin koko joukkueen osalta Kivelä nostaa ykkösteemaksi laaja-alaisen kehittymisen. Joukkuetta kannattaa tulla seuraamaan nähdäkseen, miten asiat kehittyvät ja pelaajat hitsautuvat kesän edetessä yhä paremmin yhteen.

– Ollaan saatu uutta tuulta hommaan. Tulee olemaan mielenkiintoista nähdä, miten kaverit kehittyvät. Uskon, että kauden aikanakin mennään vielä kovasti eteenpäin, Kivelä päättää.

Kivelä ja miehet käynnistävät kesäkauden preseason-ottelulla Iisalmessa 11.5. Ykkösdivisioonan runkosarja alkaa joukkueen osalta 8.6. vieraspelillä Tampere Saintsia vastaan. Ensimmäinen kotiottelu pelataan Castrenilla lauantaina 15. kesäkuuta, kun vastaan asettuu viime kausilta hyvinkin tuttu Pirkkala Spartans.

Voit tukea seuran miesten ja naisten joukkueen toimintaa hankkimalla kausikortin kaudelle 2024. Lue lisää kausikorteista täältä.