Mikä comeback! Lights komeaan kotivoittoon

Oulu Northern Lights pelasi kauden toisen kotiottelunsa poutaisessa säässä Castrenin kentällä lauantaina 6.7. Vastustajaksi oli saapunut sarjataulukossa samoissa pisteissä ollut Jyväskylä Jaguars, joka sai tiukan taistelun jälkeen taipua Revontulille ja lähteä kotimatkalle tyhjin käsin Lightsin voitettua ottelun 20-19 (6-19).

Ottelun ensimmäinen neljännes oli isäntäjoukkueelle vaikea, kun vieraat pääsivät pisteiden makuun heti ottelun alussa pelinrakentaja Toni Bärlundin pitkän heiton tavoitettua Lights-puolustajilta karanneen laitahyökkääjä Kalle Leppäsen. Touchdownin jälkeinen lisäpistepotku ei kuitenkaan osunut haarukkaan, joten tilanteeksi 0-6. Seuraavalla, pitkällä hyökkäysdrivellä Lights onnistui kuljettamaan palloa hyvin ja tämä palkittiin, kun Aleksi Statsevich teki Revontulten päivän avaus touchdownin juoksulla Jaguarsin maalialueen tuntumasta. Lisäpisteyritysheitto kuitenkin epäonnistui, joten peli jatkui tasatilanteessa 6-6. Välittömästi seuraavalla hyökkäysvuorollaan vieraat kuitenkin onnistuivat tällä kertaa kentän pintaa pitkin edeten, kun Eetu Mälkiä teki touchdownin yli 70-jaardisen juoksunsa päätteeksi. Lisäpistepotkua yritettiin jälleen, ja toistamiseen se myös epäonnistui. Jaguarsin johti siten 6-12. Molempien joukkueiden seuraavat hyökkäysvuorot päättyivät lentopotkuihin, mutta ennen neljänneksen vaihtumista Jaguars teki vielä kolmannen touchdownin, kun Kaapo Peurakumpu nappasi kiinni pitkän heiton ja pakeni Lights-puolustukselta aina maalialueelle asti. Kolmannella lisäpistepotkuyrityksellään Jaguars sai vihdoin myös onnistumisen ja kasvatti johtoaan lukemiin 6-19.

Toisella neljänneksellä ei nähty pistesuorituksia, vaikka Northern Lights kuljettikin palloa hyvin mm. Konsta Lääperin juoksuilla ja Joel Pitkänen palautti Jaguarsin lentopotkun aina viiden jaardin päähän maalista. Jaguars saalisti toisen neljänneksen aikana yhden syötönkatkon, mutta menetti neljä pelaajaa loukkaantumisille, mikä ymmärrettävästi sekoitti pelisuunnitelmaa niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin. Puoliajalle siirryttiin tilanteessa 6-19.

Ottelun toisella puolikkaalla kentälle marssi sisuuntunut ja keskittynyt Northern Lights. Tauon aikana oli mietitty niin hyökkäyksen blokkeja kuin puolustuksen vastuitakin, ja tämä keskittyminen tuotti hedelmää. Veeti Lietsalmen nappaamasta syötönkatkosta alkanut Lights-hyökkäysvuoro jatkui aina Jaguars-maalialueelle asti – koko hyökkäyksen hyvästä työstä pisteet sai tällä kertaa nimiinsä kirjauttaa pelinrakentaja Joonas Kotajärvi, joka sai punnerrettua pallon maalialueelle aivan sen porteilta. Kotajärvi toi joukkueelleen myös maalin jälkeiset kaksi lisäpistettä omalla juoksullaan, ja Lights kavensi tilanteeksi jännittävät 14-19. Näistä pisteistähän yksi touchdown riittäisi kotijoukkueen voittoon ilman lisäpisteitäkin.

Pelin viimeinen neljännes oli täynnä toimintaa ja tiukkoja tilanteita. Jaguars pääsi lähelle maalia Northern Lightsin puntin epäonnistuttua, mutta ei onnistunut saattamaan palloa maalialueelle saakka. Tästä alkaneella hyökkäysvuorollaan taas Lights pääsi kolkuttelemaan vieraiden maalialueen portteja, mutta rähmäsi pallon ja vieraat pääsivät hyökkäämään. Heti tämän jälkeen pallo vaihtoi taas omistajaa, kun Joonas Taina ryösti pallon kotijoukkueelle, joka pääsi jälleen hyökkäämään aivan maalialueen tuntumasta. Lopulta, kun peliaikaa oli jäljellä enää parisen minuuttia, Lightsin parhaana palkittu Aleksi Statsevich juoksi toistamiseen maaliin pallo kainalossaan ja Lights siirtyi ensimmäistä kertaa ottelussa johtoon pistein 20-19. Lisäpisteyritys ei onnistunut, ja ottelun viimeiset puolitoista minuuttia saivat varmasti sykkeen nousemaan katsomossa lähes yhtä korkealle kuin kentällä ahkeroineilla pelaajillakin. Jaguars haki etenemistä heittopelillä ja pääsikin etenemään kun oululaispuolustusta rangaistiin syötön vastaanoton häirinnästä. Puolustus kuitenkin otti takaisin tekemänsä virheet, ja ottelun sinetöi lopulta Joel Pitkäsen syötönkatko, jonka jälkeen Revontulet lopettivat ottelun ottamalla polven. Kotipeli päättyi siis voitokkaissa tunnelmissa tulokseen 20-19.

Northern Lightsin valmennus löytää voitetusta pelistä sekä hyvää että huonoa. Puolustuksen koordinaattori Sami Harju huomioi puolustuksen varmuuden parannuttua pelin edetessä, ja myös päävalmentaja Joonas Taina myöntää vastustajien tuottaneen vaikeuksia niin hyökkäykselle kuin puolustuksellekin pelin alussa. Puoliajalla takakentän peliin haettu pelinluvun rauhoittaminen auttoi selvästi Jaguarsin heittohyökkäystä vastaan puolustamisessa, ja toisella puoliajalla puolustus pitikin nollat ja otti kaksi syötönkatkoa. Onnistumisista ja pelin parantamisesta huolimatta läheltä piti -tilanteita tapahtui ja pallonmenetyksiä tuli, mutta jännittävässä ja tiukassa tilanteessa joukkue pystyi aina ryhdistäytymään. Huomioitavaa on myös, että käytännössä ottelu ratkesi lisäpisteisiin: vieraat onnistuivat kolmesta lisäpistepotkusta vain yhdessä, kun taas kotijoukkue sai pelattua onnistuneesti yhden kahden pisteen lisäpisteyrityksen. Lightsin MVP:nä palkittu Aleksi Statsevich kaipaa joukkueelle tulevissa peleissä lisää suoritusvarmuutta, vaikka tällä kertaa tyhmät virheet saatiinkin aina korjattua.

Northern Lights pelaa seuraavan ottelunsa Rovaniemellä lauantaina 13.7. kun Suomen pohjoisimmat joukkueet Nordmen ja Northern Lights ottavat yhteen. Seuraavan kerran jenkkifutista nähdään Oulun Castrenilla sunnuntaina 21.7. kun revontulet hakevat revanssia Hyvinkää Falconsista.

Ottelun pistesuoritukset:

  • #1 Kalle Leppänen 0-6
  • #8 Aleksi Statsevich 6-6
  • #32 Eetu Mälkiä 6-12
  • #21 Kaapo Peurakumpu 6-18, (#13 Akseli Syrjänen lisäpistepotku 6-19)
  • #9 Joonas Kotajärvi 12-19, (#9 Joonas Kotajärvi lisäpisteet 14-19)
  • #8 Aleksi Statsevich 20-19

Parhaina pelaajina palkittiin Oulun Konttivuokraus Oy:n lahjoittamilla palkinnoilla

  • #8 Aleksi Statsevich Northern Lights
  • #17 Toni Bärlund Jaguars

Katso myös

Ottelun huippuhetket nähtävissä Oulu Northern Lights YouTube-kanavalla.