Northern Lights isännöi puolivälieriä 24.8.

Northern Lights (4-2) nappasi sunnuntaina tärkeän vierasvoiton Kuopio Steelers Veljmiehistä (0-6) lukemin 0-39 (0-36). Pudotuspelivaiheen kotiedun lisäksi ottelu tarjosi muutakin iloittavaa oululaisnäkökulmasta.

Lauantain ottelu käynnistyi vahvasti oululaiskomennossa. Tällä kertaa myös keskushyökkääjänä pelannut Matti Kullas päätti pitkän ja kuluttavan hyökkäysvuoron touchdowniin, minkä jälkeen Lights lisäsi johtoaan Konsta Lääperin potkumaalilla. Lights ratkaisi kamppailun toisella neljänneksellä pelinrakentaja Tommi Purasen, keskushyökkääjä Juho Mäkitaron ja kulmapuolustaja Taavetti Rantalan maalella.

Veljmiehillä oli oma etsikkoaikansa ensimmäisen neljänneksen loppupuolella, mutta joukkue ei saanut muutettua hyviä kenttäasemiaan pisteiksi. Kotijoukkueen kompastuskiveksi hyökkäyksessä nousivat juoksupelin tehottomuus ja syötönkatkot heittopelissä. Ottelun ratkettua toinen puoliaika pelattiin juoksevalla kellolla molempien joukkueiden keskittyessä loukkaantumisten välttämiseen.

Juho Mäkitaro kantoi palloa vajaat kymmenen kertaa ja urakoi myös puolustuksessa. Kuva: Jari Turunen

Päävalmentaja Joonas Taina oli tyytyväinen ottelun antiin. Pelinrakentajana debytoinut Puranen vakuutti rauhallisilla otteillaan ja juoksi kaksi pitkää maalia. Puolustuksessa Northern Lights pystyi hallitsemaan linjoja Petteri Ylin ja mainiosti pelanneen tulokaspelaaja Matias Keskitalon johdolla.

– Tommi (Puranen) pelasi hyvän pelin erityisesti välttämällä virheitä ja pitämällä pallosta huolta. Otteluun valmistavista harjoituksista peli parani paljon ja Tommi osoitti, että hän on mahdollisuutensa pelinrakentajana ansainnut, Taina totesi ja lisäsi, että vaikka kehitettävää löytyykin, voi joukkue luottaa loppukaudesta Purasen panokseen.

Otteluun lähtiessä puolivälierä kotikentällä oli joukkueen mielessä, ja siitä lähdettiinkin taistelemaan tosissaan. Päävalmentaja Tainan mukaan joukkue pelasi kokonaisuutena kovalla asenteella alusta asti ja halusi voittaa.

– Itse ottelussa pystyttiin välttämään tai rajaamaan isot virheet melkein kokonaan pois. Tämä oli varmasti suurin syy voittoon. Vastustajan virheet hyödynnettiin tehokkaasti ja pallonriistoja ja hyviä kenttäasemia saatiin käännettyä pisteiksi tarpeeksi hyvillä tehoilla.

Veljmiehet etenivät ottelussa ajoittain kohtuullisesti, mutta kotijoukkueella oli hankaluuksi pitää hyökkäysvuoroja käynnissä riittävän pitkään.

– Puolustus ei antanut vastustajalle juuri mahdollisuuksia isoihin peleihin ja siltä osin ottelu tuntui olevan koko ajan kontrollissa, Taina kertoi.

Konsta Lääperi vastasi Lightsin potkupeleistä. Kuva Jari Turunen

Muistiinpanoja lauantailta

Lights pääsi otteluun kohtuullisella kokoonpanolla. Pelinrakentaja Joonas Kotajärvi ja RB/LB Aleksi Statsevich eivät pukeneet otteluun. Sekä Kotajärven että Statsevichin pelaaminen pudotuspeleissä on mahdollista.

Täydennystä rosteriin toivat paluun pelikentille tehneet DE/FB Petri Hyppönen ja WR/TE Tuomo Tomperi. Hyppöstä nähtiin tutun puolustuksen lisäksi myös fullbackin paikalla paikkaamassa kahteen suuntaan pelannutta Matti Kullasta. Tomperi blokkasi rutinoituneesti sisemmän laitahyökkääjän paikalla.

Lightsin juoksupeli toimi, mutta heittopeliä kokeiltiin vähemmän. Muutamasta heittoyrityksestä yksi onnistui. Pelinrakentaja Puranen paikkasi heiton tehottomuutta välttämällä pallonmenetyksiä ja tekemällä hyviä päätöksiä lukupeleissä. Suoraviivainen juoksu keskeltä sai hyvää taustatukea myös Joel Pitkäsen ja Taavetti Rantalan kiertopeleistä.

Aiemmin sisempänä laitahyökkääjänä ja tukimiehenä tällä kaudella pelannut tulokas Juho Mäkitaro sai runsaasti vastuuta myös keskushyökkääjänä. Mäkitaro kiitti juoksemalla iltapäivän komeimman maalin power-pelistä.

Puolustuksen boksin toiminta oli Veljmiehiä vastaan mallikasta. Pelinrakentajalle saatiin kohtuullisesti painetta vaihtelevien pelikutsujen avulla. DE Matias Keskitalo taklasi pallonkantajan miinukselle kolmesti ja löi yhden heiton maahan linjan tasolla. Petteri Yli nähtiin tutun energisessä roolissaan puolustuksen linjan keskellä. Taklauspeli oli pääosin varmaa.

Lights nappasi ottelussa useita myös syötönkatkoja. Takapuolustajat Joel Pitkänen, Niko Nissinen ja Taavetti Rantala onnistuivat kaikki kertaalleen. Rantala palautti oman katkonsa aina maalialueelle saakka toisella neljänneksellä.

Falcons-ottelussa tällin saanut RB Konsta Lääperi nähtiin mukana vain potkupeleissä. Alkukaudesta poiketen Lights Lights potki myös lisäpisteet, tällä kertaa tarkkuudella 3/5. Lisäksi Lääperi onnistui kahdessa lyhyessä potkumaalissa. 40-jaardinen yritys kolmannella neljänneksellä kiertyi hiukan vasemmalta ohi.

Puolivälieräottelu pelataan Castrenin kentällä lauantaina 24.8. klo 13 alkaen. Lightsin vastustaja selviää tulevana perjantaina. Artikkelin kuvista suuret kiitokset Jari Turuselle!