Lights päihitti Pyhimykset

Sunnuntaina 11.7. Oulun Castrenilla päästiin nauttimaan amerikkalaisen jalkapallon naisten I-divisioonan kärkikamppailusta, kun kotijoukkue Northern Lightsin vieraaksi saapui Tampere Saints. Viime kaudella aina Vaahteraliigan finaaliin asti selvinneet vieraat lähtivät otteluun ennakkosuosikin asemassa, mutta Lights jatkoi hyviä otteitaan ja vei voiton lukemin 27-7 (27-7). Voiton myötä Northern Lights on ainoa voittamaton joukkue naisten I-divisioonan pohjoislohkossa.

Ottelu alkoi hyvin samaan tyyliin kuin Northern Lightsin kauden aiemmatkin pelit: kotijoukkue kuljetti palloa maata pitkin ja käytti hyökkäysvuoronsa tehokkaasti. Sekä Lightsin ensimmäisellä että toisella hyökkäysvuorolla kokenut Natalia Blomster kuljetti pallon vieraiden maalialueelle, minkä lisäksi Annika Kyröläinen onnistui yhdessä lisäpistepotkussa. Vieraat taas luottivat heittopainotteisempaan peliin, joka tuottikin heille kavennusmaalin, kun pelinrakentaja Emilia Rädyn heitto jäi Lotta Ahosen näppeihin ja hän juoksi pitkän siivun aina kotijoukkueen maalialueelle asti. Tämän jälkeen Ahonen vielä potkaisi lisäpisteen haarukkaan. Kotijoukkue kuitenkin iski heti takaisin, ja jo seuraavalla hyökkäysvuorolla Iida Kivioja osoitti nopeuttaan ja kiiti pallon kanssa Saints-maalialueelle lähes 40 jaardin matkan. Onnistuneen lisäpisteen kuorruttamana tilanne ensimmäisen neljänneksen loppuessa oli Northern Lightsille 20-7.

Toisella neljänneksellä joukkueet jatkoivat samanlaisilla pelisuunnitelmilla – kotijoukkue juoksi, vieraat heittivät. Lightsin heittopuolustus kuitenkin piti erinomaisesti, eikä Saints päässyt herkuttelemaan pisteillä. Sen sijaan kaudella jo useita maaleja Lightsille tehtaillut Aino Lepojärvi ei pelannut pisteetöntä peliä tälläkään kertaa, kun onnistuneiden linjan blokkien avustamana hän punnersi pallon maaliin Lightsin pitkän hyökkäysvuoron päätteeksi. Annika Kyröläinen jatkoi tarkkojen lisäpistepotkujen sarjaa, ja toisen neljänneksen lopussa kotijoukkue johti 27-7.

Ottelu pelattiin erittäin kuumassa ja hiostavassa säässä, ja ansaitun jaksotauonkin jälkeen vaikutti siltä, että molempien joukkueiden hyökkäyksestä oli kenties jo terävin kärki tylsynyt. Toisella puoliajalla ei näet pistesuorituksia nähty ollenkaan. Sekä Lights että Saints pääsivät hyökkäämään pariin otteeseen, mutta maalialue jäi molemmilta saavuttamatta. Ottelu päättyi siis kotijoukkue Northern Lightsin voittoon lukemin 27-7 (27-7). Kotijoukkueen parhaaksi pelaajaksi valittiin touchdownin tehnyt ja puolustuksessa erinomaisesti pelannut #8 Iida Kivioja, kun taas vierailta palkittiin hyviä heittoja ja omia juoksuja esittänyt pelinrakentaja #1 Emilia Räty.

Northern Lightsin päävalmentajana ottelussa toiminut Petri Hyppönen oli luonnollisestikin tyytyväinen joukkueen suoritukseen ja kiittelee erityisesti hieman normaalia pienemmällä rosterilla pelanneiden Revontuletarten taisteluilmettä: ”Naiset uurastivat molemmin puolin palloa jälleen todella rankoissa olosuhteissa pyyteettömästi ja joukkuehenkeä uhkuen. Sitä oli ilo katsoa sivurajalta. Kaikilta vaadittiin paljon jaksamista mutta yksikään pelaaja ei missään vaiheessa antanut periksi. Siitä olen erittäin ylpeä ja hatunnosto ihan jokaiselle pelaajalle.” Kotijoukkue ei antanut mitään ilmaiseksi, pelaajat ja huolto uurastivat uuvuttavissa olosuhteissa, ja Castren pysyi edelleen valloittamattomana. Sekä Hyppönen että Lights-valmennukseen paluun tehnyt Eero Johnson kuitenkin muistuttavat, että vaikka jälleen pelattiin hyvä peli, parannettavaa jäi silti.

Ottelun pistesuoritukset

6-0 #87 Natalia Blomster
7-0 #21 Annika Kyröläinen
13-0 #87 Natalia Blomster
13-6 #4 Lotta Ahonen #1 Emilia Rädyn heitosta
13-7 #4 Lotta Ahonen
19-7 #8 Iida Kivioja
20-7 #21 Annika Kyröläinen
26-7 #20 Aino Lepojärvi
27-7 #21 Annika Kyröläinen

Ottelun parhaina palkitut

Oulu Northern Lights:

#8 Iida Kivioja

Tampere Saints:

#1 Emilia Räty