Jenkkifutiksen parissa viihtyy, kertovat nuoret pelaajat

Moi! Tiesitkö, että Northern Lights perustaa kesäksi 2022 alle 20-vuotiaiden poikien jenkkifutisjoukkueen? Tämän ns. ”U20-joukkueen” toiminta alkaa nyt syksyllä.

Jenkkifutis on vauhdikas ja jännittävä kontaktilaji, joka on nykyään NFL:n myötä ainakin hieman tuttu monelle suomalaisellekin. Sosiaalisesta mediasta löytyy runsaasti huippusuorituksia Yhdysvaltojen college- ja ammattilaissarjoista. Laji kiehtoo 😊 Moni ei kuitenkaan ehkä ole ajatellut, että jenkkifutista voi harrastaa täällä Suomessakin. Näin myös meillä Oulussa!

Northern Lights järjestää Oulussa toimintaa sekä miehille että naisille, ja nyt siis erityisesti myös alle 20-vuotiaille pojille. Tulevan kesän U20-joukkueeseen otetaan pelaajia, jotka ovat syntyneet vuonna 2002 tai myöhemmin.

Nuoret jenkkifutarit eivät kuitenkaan ole mitenkään uusi juttu, sillä tänäkin vuonna miesten joukkueessa pelasi useita alle 20-vuotiaita pelaajia. Haastattelimme linjapelaaja Johannes Mällistä (2002), keskushyökkääjä Oskari Koivumäkeä (2003) ja yhdessä joukkueeseen tulleita Antti Kososta ja Lenne Moilasta (molemmat 2001). Omaa U20-joukkuetta ei kavereille ole ollut tarjolla, mutta miesten joukkueessa he ovat viihtyneet hyvin.

16-vuotiaana aloittavaksi pelaajaksi

Johannes Mällinen on pelannut jenkkifutista jo useamman vuoden ajan. Northern Lightsin silloisesta U15-joukkueesta lähtenyt ura on vienyt miehen jopa Teksasiin, missä hän vietti vuoden pelaten high school -jenkkifutista. Mällinen on ollut miesten joukkueen avaavassa kokoonpanossa jo vuodesta 2019 saakka, jolloin hän oli vasta 16-vuotias.

Jenkkifutis voi vaikuttaa aluksi monimutkaiselta lajilta, jossa on paljon sääntöjä. Onko lajiin vaikea hypätä mukaan?

– Loppujen lopuksi sanoisin, että ei ole, Johannes sanoo.

– On kuitenkin suhteellisen helppo päästä asioista kärryille ja alkaa siitä sitten rakentamaan omaa tietämystä lajista.

Johanneksen mukaan parasta jenkkifutiksessa ovat lajin taktisuus ja fyysisyys.

– Ne ovat kaksi elementtiä, joista tykkään todella paljon, kun ne yhdistetään.

Pelimiehen pelipaikka on hyökkäyksen linjaa. Ennen yrityksen alkamista Johannes lukee peliä ja käy läpi sitä, mitä vastustaja saattaa tehdä.

– Mietin, miten reagoin ja mitä haluan itse saavuttaa juuri siinä pelissä.

Johannes on ollut mukana miesten joukkueessa jo nuoresta iästä asti. Nuori ikä ei ole kuitenkaan ollut joukkueessa haitaksi, koska porukkaan pääsi helposti mukaan.

– On ollut mukava päästä tuntemaan muita ja tulen tosi hyvin muiden kanssa toimeen. Täytyy sanoa, että Northern Lightsissa on erityisen hyvä joukkuehenki.

Eteenpäin omilla vahvuuksilla

Keskushyökkääjä Oskari Koivumäki pelaa jenkkifutista nyt ensimmäistä kauttaan. Pitkään jääkiekkoa harrastanut Koivumäki on atleettinen kaveri, jolle lajikin on tuttu perhepiiristä. Sekä Koivumäen veli, että isä ovat pelanneet aiemmin Lightsissa. Oskari on nuoresta iästään huolimatta ottanut oman roolinsa erinomaisesti haltuun. Avausottelussa hän teki kolme maalia, ja Kokkolassa hänet valittiin joukkueen parhaimmaksi pelaajaksi.

Syksyllä aloittanut Oskari tuli mukaan miesten joukkueen toimintan rohkeasti 17-vuotiaana. Aluksi ajatus hieman hirvitti.

– Hyvin nopeasti kuitenkin pääsin mukaan, ei ollut sen kummemmin ongelmia kun lähtee vain rohkeasti matkaan. Hyvin on saanut kavereita, vaikka on nuorempi kuin muut.

Mikä lajissa kiehtoo?

– Joukkue-urheilu ja mielenkiintoisin laji, mitä olen seurannut. Oli hyvä sauma tulla mukaan, niin miksipä ei?

Nuori ikä ei ole ollut esteenä menestymiselle kenellekään joukkueen nuorista pelaajista. Oskari kertoo nojaavansa pelikentällä omiin vahvuuksiinsa.

– Sen minkä voimatasoissa häviää, voittaa nopeudessa ja ketteryydessä. Ei ole tarvinnut pelätä kentällä.

Dynaaminen duo

20-vuotiaat Antti ja Lenne liittyivät joukkueen vahvuuteen keväällä. Aikaisempaa kokemusta parivaljakolla on ollut sen verran, että palloa on tullut heiteltyä, ja onpa kaksikko osallistunut myös Oulun kaupungin perinteiseen repepalloturnaukseen hyvällä menestyksellä.

Lightissa Antti on pelannut pelinrakentajaa, Lenne laitahyökkääjää. Heinäkuun lopulla duo onnistui Kokkolassa Antin heittäessä Lennelle hänen uransa ensimmäisen maalin.

Vaikka etukäteistietoa joukkueen toiminnasta ei ollut, mukaan lähdettiin avoimin mielin. Antin mukaan joukkue on ottanut heidät vastaan hyvin. Omalta kohdalta päätös syntyi lopulta helposti.

– Olin kiinnostunut lajista ja päätin lähteä kokeilemaan. Sillä tiellä ollaan edelleen.

Antin mukaan joukkueeseen on päässyt hyvin mukaan.

– Kaikki tähtäävät kuitenkin samaan tavoitteeseen ja ovat kiinnostuneita lajista.

Usein kysyttyä

Kokosimme artikkeliin loppuun myös meiltä kysyttyjä kysymyksiä 🥰

Jenkkifutis vaikuttaa kiinnostavalta, mutta myös aika vieraalta lajilta. En ymmärrä lajista paljoakaan. Onko minun mahdollista silti harrastaa?

Lajituntemuksesta on hyötyä, mutta ehkä hieman yllättäen se ei ole alkuvaiheessa lainkaan pakollista. NFL:ää katsomalla oppii lajista kattotasolla, mutta varsinaisesti pelaamaan oppii vain harjoittelemalla lajia 😎 Tässä mielessä jokainen rookie on samalla viivalla.

Kiinnostus lajiharjoitteluun ja kehittymiseen on tärkeää. Toki tietyt hienoudet avautuvat vasta myöhemmin, mutta jo muutaman treenin jälkeen uusi pelaaja pääsee kyllä kärryille toiminnasta.

Olen aika kilpailullinen ja haluan pärjätä siinä, mitä teen. Kuinka tosissaan Oulussa voi harrastaa?

Miesten joukkueen tavoitteena on nousta II-divisioonasta I-divisioonaan, ja lopulta menestyä siellä. U20-joukkueen tavoitteenaon tarjota nuorille pelaajille mahdollisuus tutustua lajiin omanikäisten seurassa ja omanikäisiä vastaan.

Miesten joukkue on rakennettu tavoitteellisten ja kilpailullisten pelaajien varaan. Kukaan meistä ei ole ammattilainen, eli osallistumimme harrastustoimintaan töiden, opiskelun ja muun elämän ehdoilla.

Meitä yhdistää kuitenkin halu kehittyä ja pelata hyvää jenkkifutista. Jos olet tavoitehakuinen ja odotat sitä myös joukkuekavereiltasi, löydät samanhenkistä seuraa meiltä Lightista – kuitenkin muun elämän realiteetit huomioiden 😄👍

U20-joukkue on Oulussa uusi juttu. Onko joukkueen pelaajilla jo valmiiksi jenkkifutistaustaa?

U20-joukkueessa on joitain pelaajia, jotka ovat pelanneet jenkkifutista juniosarjoissa tai miesten kakkosdivisioonassa. Suurin osa joukkueen pelaajista tulee kuitenkin aloittamaan lajin nyt, mikä huomioidaan harjoituksissa 😇

U20-joukkue harjoittelee miesten joukkueen kanssa. Minkäikäisiä pelaajista miesten joukkue koostuu? Pääseekö porukkaan hyvin mukaan?

U20-joukkueen tavoite on mahdollistaa mielekäs harrastaminen hieman nuoremmille omanikäisten pelaajien seurassa. Iso osa toiminnasta tapahtuu yhteistyössä miesten joukkueen kanssa, jonka pelaajat ovat suurimmaksi osaksi 20-30 -vuotiaita.

Iällä ei ole meillä kauheasti väliä. Tärkeintä on halu mennä eteenpäin ja oppia pelaamaan jenkkifutista.

Minkälaisesta urheilutaustasta on minulle hyötyä, jos aloitan jenkkifutiksen?

Liki kaikesta urheilukokemuksesta on hyötyä jenkkifutiksessa. Kaikki pallopelit, kamppailulajit, kuntosaliharjoittelu tai mikä tahansa kehon hallintaan keskittyä laji auttaa omaksumaan jenkkifutiksessa tarvittavat tekniikat.

Jenkkifutis on laji, joka soveltuu mainiosti aloitettavaksi myös hieman vanhemmalla iällä, koska nuorena opeteltavia erikoistaitoja ei tarvita.

Mistä fyysisistä ominaisuuksista lajissa on hyötyä?

Jenkkifutiksessa hyödyllisiä ominaisuuksia ovat nopeus, hyvä kehonhallinta ja voimantuottokyky. Keskimääräinen hyökkäysyritys kestää muutaman sekunnin, jonka aikana pelaajan on suoritettava ennalta sovittu tehtävänsä mahdollisimman ketterästi ja terävästi.

Olen näin ja näin pitkä, ja painan tämän verran. Mille pelipaikalle sovellun?

Pelaajan fyysinen koko ja ominaisuudet ohjaavat usein sopivalle pelipaikalle. Isommat ja vahvemmat pelaajat tapaavat pelata lähempänä palloa, kun taas laidalla kaivataan enemmän nopeutta ja kykyä voittaa 1vs1-tilanteita.

Jokaiselle pelaajalle löytyy sopiva, omiin vahvuuksiin soveltuva pelipaikka 😃

Mitä U20-joukkue käytännössä tarkoittaa? Missä sarjassa pelataan?

U20-joukkueen pelaajat saavat edustusoikeuden yhteen Suomen Amerikkalaisen Jalkapallon Liitto ry:n alaisista U20-sarjoista (SM-sarja tai divisioona), minkä lisäksi U20-ikäiset saavat pelata halutessaan Northern Lightsin edustusjoukkueessa.

Jos U20-joukkue on Oulussa uusi juttu, niin saadaanko joukkueeseen varmasti riittävästi pelaajia? Mitä jos pelaajia ei löydy tarpeeksi? Voidaanko silloin pelata?

Suomessa U20-ikäisten SM-sarja pelataan 11vs11-säännöin, divisioona 7vs7-säännöin. Tämän lisäksi juniori-ikäiset pelaajat voivat edustaa eräänlaisella lainasopparilla toista seuraa juniorisarjoissa, jos seurat näin keskenään sopivat.

Meidän tapauksessamme tämä tarkoittaa sitä, että ilmoittaudumme omalla joukkueella U20-luokan SM-sarjaan tai divisioonaan, jos talven 2021-2022 aikana saavutettu pelaajamäärä sen mahdollistaa.

Mikäli pelaajia ei saada aivan riittävästi, siirrämme koko ikäluokan U20-sarjan ajaksi lainasopimuksella toisen kaupungin joukkueeseen pelaamaan U20 SM-sarjaa. Tällöin harjoittelu tapahtuu Oulussa, pelaaminen muualla.

Kaikissa tapauksissa U20-ikäinen pääsee pelaamaan U20-ikäisten sarjaa kaudella 2022. Lisäksi pelaajalla säilyy edustusoikeus Lightsin miesten joukkueeseen kaudelle 2022.

Kuinka paljon jenkkifutiksen harrastaminen maksaa?

Jenkkifutisharrastuksen kustannukset koostuvat seuraavista osa-alueista:

  • – kausimaksu, joilla katetaan seuran yhteiset kustannukset (kenttävuorot, bussimatkat, sarjamaksut, varusteet)
  • – varusteet (kypärä, hartiasuojat, kengät, jenkkifutishousut, hanskat, jne)
  • – vakuutus
  • – sarjalisenssi

Northern Lightsin toimintaa pyöritetään vapaaehtoispohjalta. Seurassamme ei ole palkattuja henkilöitä. Kausimaksu seurassamme on ollut viime vuosina noin 500 euroa. Vuonna 2002 ja sitä nuorempien osalta kausimaksu tulee kaudella 2022 olemaan 200 euroa 😎

Seuralla on jonkin verran suojavarusteita, joita lainataan uusille pelaajille mahdollisuuksien mukaan 0 euron hintaan. Hartiasuojia on paljon, kypäriäkin jonkin verran. Moni päätyy hankkimaan oman kypärän ja lainaamaan hartiasuojat. Monet lainaavat sekä kypärän, että hartiasuojat.

Liitto vaatii vakuutuksen kaikilta pelaajilta, jotka osallistuvat sarjaotteluihin. Vakuutuksen tulee olla sellainen, että se kattaa jenkkifutiksen harrastamisen. Eri yhtiöiden tarjoamat hinnat vaihtelevat.

Sarjalisenssi maksaa 120 euroa. Lisenssi ei sisällä vakuutusta.

Millaista jenkkifutiksen harrastaminen käytännössä on? Paljonko harjoitellaan jne?

Allekirjoittaneen (TT) mielestä Northern Lightsissa yhdistyy kaksi asiaa hienolla tavalla: toiminta on tavoitteellista, mutta samalla meiltä siirtyy pelaajia muihin joukkueiseen varsin vähän. Pelaajat tekevät työtä kaudesta toiseen paitsi itselleen, myös niille samoille joukkuekavereille.

Seuraavaan kauteen valmistautuminen alkaa aina edellisenä syksynä, hieman edellisen kauden päättymisen jälkeen. Syksyllä panostamme lajitaitoihin yksilötasolla sekä fysiikkatreeniin valmentaja Teemu Haverisen johdolla. Lajiharjoituksia järjestetään syksyllä viikoittain, alkusyksystä säiden vielä salliessa jopa kahdesti viikossa.

Keväällä jatkamme syksyn sapluunalla mutta kuitenkin siten, että fysiikkaharjoittelussa muutetaan painopistettä ja lajiharjoittelussa siirrytään kohti koko joukkueen yhteisharjoittelua.

Kesän lähestyessä lajiharjoittelun määrä kasvaa fysiikkatreenin roolin muuttuessa enemmän ylläpitävään rooliin. Huhtikuun puolestavälistä alkaen harjoittelemme lajia 2-3 kertaa viikossa.

Kesäkaudella harjoittelemme kolme kertaa viikossa. Pelit pelataan viikonloppuisin.

Yhdessä puurtaminen yhteisen tavoitteen eteen motivoi! 😺 Kohta huomaatkin, että haluat lähteä harjoituksiin kahdesta syystä: harjoittelu on mukavaa ja duunin painaminen kaverin eteen palkitsee.

Kiinnostuitko?

Ota yhteyttä Tuomo Tomperiin ja tule kokeilemaan! Syyskuun ensimmäiset treenit järjestetään 14. syyskuuta. Treenejä on tiistaisin ja torstaisin lokakuun puoleenväliin saakka. On täysin OK tulla kokeilemaan lajia sitoutumatta sen pidemmälle! Kokeilemalla selviää, haluaako treenaamista jatkaa.

Tarvitset vain tekonurmialustalle sopivat kengät ja juomapullon. Muut varusteet saat seuralta.

Tuomoon saa olla yhteyksissä milloin vain, jenkkifutikselle on aina aikaa 😅 Tuomo myös vastaa mielellään ihan mihin vaan aiheeseen liittyvään.

Tuomo Tomperi
Tel. / WhatsApp 0400 505 882
tuomo (at) northernlights.fi

Kuvat: Jari Turunen, Sonja Savela ja Aino Raki 🔥