Naisten kausi huipentuu, panoksena I-divisioonan voitto

Kaikki hyvä loppuu aikanaan, ja tämä pätee myös jefukauteen 2021. Tulevana viikonloppuna on edessä naisten I-divisioonan finaaliottelu, jossa kohtaavat Oulu Northern Lights ja Tampere Saints. Ottelu pelataan Castrenin kentällä lauantaina 4.9. klo 18:30 alkaen. Ennen tätä illan huipennusta jenkkifutistunnelmaan voi virittäytyä Northern Lightsin miesten joukkueen II-divisioonan välieräpelissä, joka alkaa klo 13:00. Liput 5 €, kioski palvelee niin pikkupurtavan kuin fanituotteidenkin merkeissä, ja hienosta jenkkifutistunnelmasta voidaan antaa tehtaan takuu.

Ei kahta ilman kolmatta – Lights ja Saints ovat kohdanneet kuluneella kaudella jo kahdesti. Molemmilla kerroilla voittaja on ollut Lights. Saints taas pelasi finaalissa myös viime kaudella, tällöin kuitenkin sarjatasona naisten Vaahteraliiga. Lienee katsojan silmässä, kumpaa joukkuetta ottelussa pitää ennakkosuosikkina. Lights on koko kauden ajan perustanut pelinsä joukkueena suorittamiseen, tarkkaan ja hyvin koordinoituun linjapeliin ja vastuun jakamiseen sekä kokeneempien että uudempien pelaajien kesken. Vaikka hyökkäys on ollutkin vahvasti juoksuun painottunut, on heittopelien onnistumisprosentti ollut varsin korkea silloin, kun niitä on päätetty käyttää. Puolustuksessa niin linja, keskuspuolustajakerros kuin takakenttäkin ovat näyttäneet huikeita suorituksia aina säkeistä syötönkatkoihin. Kovissa paikoissa puolustus on joskus joutunut hieman taipumaan, mutta katkennut se ei ole kertaakaan. Vierasjoukkue Saints taas sisältää laajan rosterin kokeneita yksilöitä, ja on kauden aikana vieläpä vahvistunut muutamalla laadukkaalla pelaajalla Seinäjoki Crocodilesin jätettyä kautensa kesken. Saintsin hyökkäys on ollut heittopainotteisempi kuin Lightsin, löytyyhän joukkueesta sentään maajoukkuepelinrakentaja. Maajoukkuepelaajia löytyy myös useilta muilta pelipaikoilta aina linjasta takakenttään. Tulevassa finaalissa nähdään siis huippuyksilöitä aina suomalaisen ja eurooppalaisenkin naisjenkkifutiksen korkeimmalta tasolta, vaikka I-divisioonaa pelataankin.

Kulmapuolustaja Jenni Suorsa / Kuva: Tuomo Tomperi

Kun ollaan tilanteessa, jossa joukkueet kohtaavat toisensa jo kolmatta kertaa samalla kaudella, pelillisiä yllätyksiä joukkueet tuskin toisilleen suuremmalti aiheuttavat. Avainsana otteluun on, kuten amerikkalaisessa jalkapallossa niin kovin usein, suoritusvarmuus. Molempien joukkueiden on vältettävä pallonmenetyksiä viimeiseen asti, taklaukset on tehtävä alas ja huolella, ja lipsumisiin ei ole varaa. Niin Lightsin kuin Saintsinkin hyökkäyksellä on potentiaalia todella isoihin peleihin, ja puolustuksilla taas syötönkatkoihin ja muihin pallonriistoihin. Myöskään rangaistuksilla annettuja turhia etenemisiä ei ole varaa ottaa. Näin tiukassa tilanteessa myös henkisellä kovuudella on suuri merkitys – pystytäänkö mahdollisessa tappiotilanteessa pitämään pää kylmänä, pelaamaan sitä kuuluisaa ”omaa peliä” ja tekemään niitä voittavia suorituksia, joilla tilanne käännetään oman joukkueen eduksi? Vai sorrutaanko huolimattomuuteen, rangaistuksiin ja alkaako kypärä puristaa normaaliakin enemmän?

Päävalmentaja Joonas Taina / Kuva: Tuomo Tomperi

Tulevana lauantaina on luvassa fyysistä ja kovaa peliä, upeita suorituksia ja upeaa urheiluviihdettä, joka on takuulla finaalipelin arvoista. ”Suurin jännitys on joukkueiden pelaajien ja miksi ei valmentajienkin osalta varmasti jäänyt jo runkosarjaan ja välieräotteluihin. Tilalle on tullut innostus mahdollisuudesta sankaritekoihin loppuottelussa. Kävi lauantain ottelussa sitten miten tahansa, niin odotettavissa on varmasti hieno jenkkifutisilta Castrenin kentällä”, kommentoi Northern Lightsin päävalmentaja Joonas Taina.

Castrenin kenttä odottaa juuri sinua seuraamaan upeaa jenkkifutispäivää, tervetuloa seuraamaan sankaritekoja!

(Artikkelin pääkuva: Jari Mäki-Kuutti)