“Itselle yksinkertainen, mutta vastustajan silmään monipuolinen” – päävalmentaja Taina uskoo Lights-puolustukseen

Joukkueen puolustus nojaa alkavalla kaudella pitkälti samankaltaisiin periaatteisiin kuin aiempina vuosinakin.

Lights pääsee avaamaan ulkokauden heti pääsiäisen jälkeen.

– Haluamme jatkossa sekoitella entistä monipuolisemmin muun muassa mies- ja aluepuolustusta, kertoo Northern Lightsin päävalmentaja Joonas Taina.

– Fokus on asetettu yhteispeliin, jossa tavoite pelata paremmin joukkueena ja tiiviimpänä yksikkönä puolustuksessa. Frontissa ja takakentällä tiedetään paremmin, mitä kaveri edessä tai vieressä touhuaa. Sen lisäksi, että tiedetään halutaan myös ymmärtää “mitä” ja “miksi”.

Fiilis kauden alla hyvä

Jatkuvuus on aivanasemassa Lights-puolustuksessa. Puolustuksessa on paljon pelaajia, joille pelitapa alkaa olla jo hyvinkin tuttu. Toisaalta sairastelut ja poissaolot ovat sekoittuneet yhdessä harjoittelua jonkin verran kevään aikana. Tainan mukaan joukkueen ei ole ihan niin pitkällä oppimisessa, kuin haluttaisiin.

– Kun ulkona kelit sallii, niin viikottaiset tunnit lajiharjoituksissa tuplaantuvat, joten aikaa kyllä on saada homma kasaan.

Henri Hietajärvi siirtyi opiskelujen perässä Kuopioon ja jahtaa ensi kaudella suomenmestaruutta Steelersin väreissä. Myös Lights-fanien keskuudessa erittäin suosittu Matti Kullas pitää näillä näkymin taukoa pelihommista ensi kesän. Päävalmentaja Tainan mukaan kyseiset herrat jättävät puolustukseen ison aukon paikattavaksi niin fyysisellä poissaolollaan, kuin osaamisen ja kokemuksen muodossakin.

– Näitä aukkoja ei yksittäinen pelaaja välttämättä hetkessä paikkaa, mutta yhteispeliä kehittämällä se ei ole mahdotonta.

Sikakova Matti Kullas ei valitettavasti pelaa kaudella 2022.

Tukimies Niko Viinikan mukaan puolustuksen runko on pelaajamuutoksista huolimatta vahva. Uudet pelaajat ovat päässeet hyvin mukaan ja omaksuneet omat roolinsa.

– Ensi kesänä meidän puolustus on entistä kovempi, Seinäjoella pelioppinsa saanut Viinikka toteaa.

– Sen verran on hampaankolossa viime kausiin, että nyt mennää kovempaa kun ikinä. Kentällä ollaan yhtä perhettä, isoa, kovaa ja aggressiivista perhettä.

Perhe on kasvanut täksi kaudeksi varsinkin linjamiesosastolla. Myös puolustuksen linjaan on erityisesti saatu talvikauden aikana lisää pelaajia, joten tehokkaammalla kierrättämisellä ja peliajan jakamisella Lights-puolustus pystyy olemaan entistä agressiivisempi ja tehokkaampi otteluissa. Uusien pelaajien lisäksi viime kesänä loukkaantunut Tuomas Määttä on kuntoutunut linjan onneksi jälleen pelikuntoon. Mielenkiintoinen nimi on myös Kiuruvedeltä siirtynyt, jo muutaman kauden pelannut 21-vuotias Heikki Toivanen.

Viime kesänä takapuolustjaa Oskari Kurtti keskittyi valmennushommiin.

Kurtti mukaan pelaavaan kokoonpanoon

Ennakkokaavailuissa tukimies-osastolla päävalmentaja Tainan luottomiehiä ovat ainakin Viinikka, Aleksi Statsevich, Joona Ranta-Nilkku sekä hienon rookie-kauden pelannut Toni Jylhä. Osastoa täydennetään kolmella rookie-pelaajalla.

Vaahteraliigan Steelersissa vuonna 2020 SM-kultaa voittanut Oskari Kurtti palaa tänä kesänä pelaavaan kokoonpanoon. Päävalmentaja Tainan mukaan Kurtti on selkeästi takakentän johtaja.

– Oskarin panos yhdessä Aleksi Statsevichin kanssa myös joukkueen valmennuksessa on ollut talvikaudella merkittävä.

Kulmapuolustajakolmikko SeppänenHuhtaloPuoskari jatkaa myös tällä kaudella.