Vakuuttava kauden avaus, Lights-puolustus piti nollat taulussa

Oulu Northern Lights naisten joukkue aloitti kautensa sunnuntaina 22.5, kun Kotka Eagles matkasi pohjoiseen Revontulettaria kohtaamaan. Lights jatkoi koko viime kauden kestänyttä voittoputkeaan, kun kotijoukkue vei voiton lukemin 28-0 (14-0). Tämä oli Northern Lightsin ensimmäinen voitto Eaglesista.

Annika Kyröläinen kantoi palloa uusiin yrityksiin. Kuva: Tuomo Tomperi

Ottelun lähtökohdat olivat mielenkiintoiset juuri siksi, että viime vuonna Lights ja Eagles eivät pelikentillä kohdanneet, kun taas toissa vuonna Eagles vei keskeisissä peleissä voiton. Lisäksi kauden alussa joukkueilla ei ole ollut mahdollisuutta valmistautua vastustajaan, ja voipa omakin peli olla vielä hiomatonta. Ja kukapa ei jännittäisi kauden aloituspeliä hieman enemmän? Lights- päävalmentaja Joonas Taina oli kuitenkin sitä mieltä, että ”pelattiin aivan hyvä peli, varsinkin kauden avaukseksi”.

Kenties pelin ensimmäisellä neljänneksellä kuitenkin oli havaittavissa pientä hermostuneisuutta tai karstaa pelaajien koneissa, kun kumpikaan joukkueista ei saanut vieryä ensimmäistä hyökkäysvuoroaan touchdowniksi saakka. Niin Lights kuin Eagles nojasivat pääasiassa juoksupeliin, mutta ensimmäisen neljänneksen lopulla nähtiin kotijoukkueelta onnistunut heittopeli. Tämä heittopeli toikin kotijoukkueelle myös kauden ensimmäiset pisteet, kun pelinrakentaja Nea Törmänen sijoitti pallon tarkasti jefukentille paluun tehneen Oona Yliuntisen käsiin. Potkaisijana viime kausien tapaan jatkava Annika Kyröläinen monotti soikiopallon tutusti maalihaarukkaan, joten Lights siirtyi johtoon lukemin 7-0.

Oona Yliuntisen maali! Kuva: Aino Raki

Ottelun toisella neljänneksellä myös Eagles pyrki pelaamaan hieman heittopainotteisemmin, mutta Northern Lightsin takakenttä oli hereillä, ja sekä myös puolustuksen puolella pelaava Yliuntinen että jo useita vuosia takakentällä dominoinut Iida Kivioja nappasivat syötönkatkot. Hyökkäyksessä kotijoukkue eteni tasaisesti ja vastuuta useille pelaajille jakaen, mikä lopulta palkittiin touchdownilla. Tekijänä oli maajoukkuepeleistäkin tuttu Aino Lepojärvi. Myös tämän jälkeinen lisäpistepotku onnistui. Ottelun ensimmäinen puoliaika päättyi kotijoukkueen johtaessa 14-0.

Toinen puoliaika alkoi Northern Lightsin aloituspotkulla, joten Eagles pääsi hyökkäämään ja hakemaan kavennuspisteitä. Lights-puolustus kuitenkin kesti ja pakotti vieraat lentopotkuun. Seuraavalla hyökkäysvuorollaan kotijoukkue olikin se, joka lisäsi pistetiliään. Tällä kertaa Laura Pylväs oli heiton kohteena ja Lights sai juhlia touchdownia. Annika Kyröläinen onnistui myös lisäpistepotkussa, joten tilanteeksi 21-0. Kolmannella neljänneksellä nähtiin myös toinen Lights-touchdown, tällä kertaa pelinrakentaja Nea Törmänen juoksi itse pallon kanssa maalialueelle. Onnistuneen lisäpistepotkun myötä pistetilanne oli 28-0, joka jäi myös ottelun lopputulokseksi kun viimeisellä neljänneksellä ei pistesuorituksia nähty.

Valmentaja Perttu Hyttinen pitää huolen, että linja hoitaa omat hommansa.
Kuva: Tuomo Tomperi

Northern Lights siis voitti kauden ensimmäisen pelinsä, ja valmennus on luonnollisestikin tähän tyytyväinen. Erityisesti puolustuksen nollapeli miellyttää: ”Puolustus jatkoi myös viime kaudelta tuttua kaavaa tiivistyen aina red zonella vastustajan lähestyessä maalialuetta. Nollapeli oli asia, josta ehkä valmentajana haaveili, mutta ei kyllä uskaltanut millään tavalla odottaa”, kommentoi päävalmentaja Joonas Taina. Puolustus suorittikin hyvin sekä yksilöinä että yksikkönä, aina puolustuksen linjasta keskuspuolustajiin ja takakenttään. Syötönkatkoja nähtiin kolme, ja jopa 16 puolustuksen pelaajaa keräsi ottelussa vähintään yhden tilastomerkinnän.

Hyökkäyksessä kotijoukkue joutui heti ottelun alusta sopeuttamaan peliä Eaglesin viiden pelaajan linjaan, mutta tässä onnistuttiin nopeasti ja tehokkaasti. ”Hyökkäyksen osalta minusta ollaan paljon edellä viime kauden avaukseen nähden ja esitys oli hyvä. Alkukaudelle usein tyypillisiä vääriä aloituksia ja pelin viivyttämisiä ei nähty ollenkaan ja erityisesti uusien pelaajien ’valmius’ ehkä jopa yllätti positiivisesti”, miettii päävalmentaja Taina. Kuitenkin valmennus on myös realistinen sen suhteen, että hiottavaa peliin jäi, minkä lisäksi pari isoa peliä pyyhkiytyi tilastoista pois hyökkäyksen kiinnipitojen vuoksi. Ottelussa parhaina palkittiin Oului Northern Lightsilta #90 Laura Pylväs, jolta nähtiin upea touchdown yli 20-jaardisesta heitosta. Kotka Eaglesin parhaan palkittiin niin hyökkäyksen kuin puolustuksenkin puolella vikkelästi liikkunut #3 Anni Udd.

Seuraavan kerran naisten I-divisioonaa nähdään Oulussa 9.7. jolloin vieraaksi saapuu Helsinki Wolverines. Ennen tätä joukkue pelaa vieraspelin Helsinki Roostersia vastaan 11.6 sekä Vaasa Royalsia vastaan 18.6. Kesäkuussa Castrenilla voi kuitenkin tyydyttää jenkkifutisnälkäänsä Northern Lightsin miesten joukkueen pelejä seuraamalla 12.6 ja 19.6.

Teksti: Elli Heikura