Northern Lights naisten alkukausi 2022 – onnistumisia laajalla rintamalla

Naisten amerikkalaisen jalkapallon I-divisioonan runkosarja on nyt puolessa välissä, joten on sopiva aika ottaa pieni katsaus siihen, miten Oulu Northern Lightsin alkukausi on sujunut. Pelejä on takana kolme – kotiottelu Kotka Eaglesia vastaan sekä vieraspelit Helsinki Roostersia ja Vaasa Royalsia vastaan. Näistä kolmesta ottelusta on Revontulettarilla taskussaan kolme voittoa. Kauden avausottelussa Kotka kaatui lukemin 28-0, Helsingin hellekelissä voitto napattiin pohjoiseen numeroin 58-0 ja Vaasassa rankkasateessa pelatussa pelissä Lights vei voiton lukemin 60-0. Northern Lights on naisten I-divisioonassa ainoa kaikki pelinsä voittanut joukkue, ja täten johtaa sarjaa.

Suvi Lassila taklaamassa kotkalaista pallonkantajaa. Kuva: Aino Raki

Alkukauden tilastoja tarkastellen Lights on ollut sarjassa varsin vakuuttava johtaja. Tehtyjä pisteitä on 146 ja päästettyjä 0. Tämä kertoo hyvin siitä, miten kokonaisvaltaista on onnistuminen alkukaudella ollut – joukkue ei nojaa yhteen tai kahteen pelaajaan, vaan yksittäisistä onnistuneista suorituksista rakentuu niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin yhteen pelaava kokonaisuus, joka on osiaan suurempi. Hyökkäyksessä maaleja on tehty niin juoksu- kuin heittopeleistäkin, ja Lights-valmentaja Petri Hyppönen mainitseekin alkukauden tunnelmia kyseltäessä hyökkäyspelin monipuolistumisen positiivisena asiana. Pelinrakentaja Nea Törmäsen suosikkikohde on heittopeleissä ollut WR Laura Pylväs, joka on päässyt juhlimaan touchdownia kolmesti. Juoksupelin puolella tutusti jaardeja ovat niittäneet FB Aino Lepojärvi ja QB Törmänen, mutta myös ensimmäistä kauttaan pelaava, vasta 17-vuotias SB Annika Mäki on edennyt lähes 80 jaardin pelikohtaisella keskiarvolla ja tehnyt kuusi touchdownia. Niin juoksu- kuin heittopeleissäkin onnistumisten rakentajana on ollut erinomaisesti yksikkönä pelannut hyökkäyksen linja, joka ansaitusti palkittiin Roostersia vastaan pelatussa vieraspelissä ottelun parhaana ”pelaajana”.

Tämän kauden tulokas Annika Mäki. Kuva: Tuomo Tomperi

Northern Lightsin puolustus on ollut alkukaudella itse varmuus. Päästettyjä pisteitä on kolmessa ottelussa pyöreät nolla, mikä kertoo onnistumisista jokaisella pelipaikalla. Vastuuta on myös päästy jakamaan, ja taklaustilastoihin nimensä on saanut jo parikymmentä pelaajaa. Tämän tilaston huipulla päivää paistattelevat LB Natalia Blomster ja DT Roosa Laitinen, jotka ovat ansaitusti molemmat ehdolla Suomen maajoukkueeseen. Puolustuksesta kysyttäessä valmennuksen kommentti on tyhjentävä: ”Kokonaisuutena kova, kun yhtään pistettä ei ole päästetty”.

Roosa Laitinen on yksi puolustuksen kovimmista taklaajista. Kuva: Tuomo Tomperi

Alkukauden menestyksen jälkeen Northern Lights vietti viikon mittaisen juhannustauon, mutta keskikesän juhlan jälkeen harjoituskentälle on jo palattu. Lights valmennus korostaakin, että kaikki menestys on nimenomaan hyvän harjoittelun ja valmistautumisen tulosta, ja jalat on pidettävä maassa edelleen. Harjoituksissa jokainen pelaaja tekee töitä paitsi itselleen, myös joukkuekaverille – kova vastus auttaa kehittymään. Kehittymistä on vastuun muodossa haettu myös uusille ja pelipaikkaa vaihtaneille pelaajille kierrättämällä pelaajia niin harjoituksissa kuin peleissäkin mahdollisimman tehokkaasti, tällä kaudella kun rosterin leveys sen hyvin sallii. Tämä kehittyminen ja monipuolistuminen on joukkueen tavoitteena edelleen, ja sen eteen töitä tehdään niin joukkueina kuin yksilöinäkin. Lopullisen tavoitteena kaudella 2022 on naisten I-divisioonan voitto, ja sitä kohti on Oulu Northern Lights hyvällä tiellä – kuitenkin jalat tukevasti maassa ja pään kylmänä pitäen.

Seuraavan kotiottelunsa Northern Lights pelaa lauantaina 9.7. 12:30, kun vieraaksi Castrenin kentälle saapuu Helsinki Wolverines.

Teksi: Elli Heikura