Naiset lähtevät hakemaan täydellistä runkosarjan voittoa

Naisten amerikkalaisen jalkapallon I-divisioonan kauden 2022 runkosarja päättyy Castrenin kentällä lauantaina 16.7 kun Oulu Northern Lights kohtaa viimeisessä runkosarjaottelussaan Jyväskylä Jaguarsin. Tällä kertaa jenkkifutiksesta päästään nauttimaan lauantai-illan tunnelmissa, sillä ottelu alkaa 18:30. Liput tuttuun tapaan 5/3€, ja kioski palvelee kentän laidalla.

Viime kesän ottelussa Lightsin puolustus laittoi Jaguarsin pallonkantajan ahtaalle.
Kuva: Tuomo Tomperi

Northern Lights on voittanut kaikki kauden neljä otteluaan, ja näin jo varmistanut runkosarjan kärkisijoituksen. Vierasjoukkue Jaguarsilla on neljästä pelistä kaksi voittoa ja kaksi tappiota, joten kotijoukkue Lights on ottelun selkeä ennakkosuosikki. Lights pelasi kotikentällään myös edellisen runkosarjaottelunsa, ja tällöin pienet sairastelut ja loukkaantumiset hieman mietityttivät valmennusta. Samoja haasteita joukkueella on vastassa edelleen, mutta pelaajistossa kuitenkin riittää leveyttä paikata poissaoloja ja silti kierrättää pelaajia ottelun aikana. Pelaajat ovat myös kauden myötä oppineet luottamaan toisiinsa, jolloin jokainen voi keskittyä hoitamaan oman vastuunsa mahdollisimman hyvin. Keskushyökkääjänä hurjia jaardimääriä jokaisessa ottelussa edennyt Aino Lepojärvi kuvailee, miten luottamus auttaa pelissä: ”Voi keskittyä siihen, että pelaa itse täysillä, ja kaverit kyllä hoitaa sitten omat tonttinsa”. Vastuunkantajia onkin noussut esiin jokaisella pelipaikalla, ja niin kokeneemmat kuin uudemmatkin pelaajat ovat hoitaneet jokainen oman tonttinsa – ja tarvittaessa myös paikanneet loukkaantunutta vierustoveria.

Aino Lepojärvi on tällä kaudella juossut jo yli 580 jaardia, kantanut palloa yli 50 kertaa ja tehnyt 8 touchdownia.
Kuva: Tuomo Tomperi

Vaikka kyseessä on Lightsille vasta kauden viides ottelu, I-divisioonan pienehkön joukkuemäärän vuoksi runkosarja loppuu jo tähän peliin. Vähäinen ottelumäärä toisaalta helpottaa pienemmillä rostereilla operoivia joukkueita, mutta toisaalta se myös vähentää mahdollisuuksia päästä nauttimaan siitä kaikkein parhaimmasta – itse pelaamisesta. Aino Lepojärvi muistuttaakin, että kun pelejä on niin vähän, on jokaisesta ottelusta otettava kaikki irti. Pelistä Aino odottaa mielenkiintoista, koska Jaguars on toisaalta aiemmilta kausilta tuttu vastus, mutta myös parantanut tällä kaudella otteitaan selvästi edellisiin verrattuna.

Runkosarjan loputtua saadaan pudotuspelien alkamista odotellakin useita viikkoja, sillä kuun vaihteessa alkavat naisten amerikkalaisen jalkapallon MM-kisat, jotka pelataan tänä vuonna Vantaalla. Lopullisia pelaajavalintoja maajoukkueeseen ei ole vielä tehty, mutta maajoukkueen karsintaleireillä on nähty pelaajia niin Northern Lightsista kuin Jaguarsistakin. Jaguarsia maajoukkueharkinnassa ovat päässeet edustamaan erityisesti linjapelaajat, joten lauantain ottelussa kannattaakin keskittyä seuraamaan, millaisen haasteen erinomaista pelaamista esittänyt Revontulettarien linjakaarti saa vieraista.

Nähdäänköhän tulevassa ottelussa lisää Satu Laamasen bravuureiksi nousseita lennokkaita taklauksia?
Kuva: Tuomo Tomperi

Vaikka pelin alkamisaika onkin hieman normaalista poikkeava, lauantai illan huuma antaa varmasti loistavat puitteet naisten I-divisioonan runkosarjan huipennukselle. Suunta siis Castrenille kannustamaan Northern Lights vielä viimeiseen runkosarjavoittoon!

Teksi: Elli Heikura