Naisten pudotuspelit alkavat

Tulevana viikonloppuna päästään vihdoin nauttimaan laadukkaasta. kotimaisesta naisjenkkifutiksesta, kun naisten sarjat palaavat MM kisatauolta. Naisten I-divisioonassa pudotuspelit alkavat lauantaina 20.8 kun Northern Lightsin vieraaksi Ouluun saapuu Jyväskylä Jaguars. Paikkana on tietenkin tuttu Castrenin kenttä, alkamisaikana 12:30 ja panoksena paikka I-divisioonan finaaliotteluun.

Lauantain otteluun on luvattu 26 asteen piinaavaa hellettä. Nähtäväksi jää, että kumman joukkueen linja hyytyy ensin?

Runkosarjan viimeisestä ottelusta on ehtinyt kulua aikaa jo yli kuukausi, koska naisten sarjat olivat tauolla MM-kisojen vuoksi. Lightsin pelaajia nähtiin maajoukkuepaidassa viisi, mutta muiden pelaajien osalta harjoitukset pyörivät ottelutauon ajan normaalisti. Edellisestä pelistä voidaankin ajatella kotijoukkueelle jääneen hieman hampaankoloon – viimeisessä runkosarjaottelussa Jyväskylä Jaguars onnistui, ainoana joukkueena kuluvalla kaudella, tekemään pisteitä Lightsiä vastaan ja vieläpä aivan pelin viimeisillä sekunneilla. Vaikka yksi päästetty touchdown yhteensä viidessä runkosarjan ottelussa onkin Revontuletarten puolustukselta huima suoritus, pieni kauneusvirhe pääsi siis tilastoihin lipsahtamaan. Koko kauden ajan Lightsin valmentajat ovat korostaneet, että tekemisen on jatkuvasti parannuttava ja keskittymisen pysyttävä kurinalaisessa ja tarkassa pelaamisessa. Pudotuspeleissä virheisiin ei ole varaa, vaan jokaisessa pelissä ollaan pakkovoiton edessä.

Koko runkosarjan ajan Northern Lightsin hyökkäys oli tehokas ja onnistui etenemään niin tasaisella peruspelaamisella kuin ”isoilla peleilläkin”. Sekä QB Nea Törmänen että maajoukkueessakin nähty RB Aino Lepojärvi kantoivat palloa yli kymmenen jaardin yrityskeskiarvolla, ja myös heittopeleistä nähtiin touchdowneja. Slotbackin paikalla Annika Mäki ja Annika Kyröläinen taas etenivät sekä juoksu- että heittopeleissä hyvillä keskiarvoilla. Tilastoista puuttuvna, mutta kaiken onnistumisen perustana Lightsin hyökkäyksen linja pelasi loistavasti yhteen ja antoi pallonkantajille mahdollisuudet onnistumiseen jokaisella downilla. OT Oona Ylinen nousikin jopa maajoukkueessa aloittavan pelaajan asemaan, ja hänen tekemistään kannattaa ehdottomasti seurata myös tulevassa pelissä.

Maajoukkueessakin nähty Riikka Pietikäinen nautiskelemassa Suomen kesästä.

Puolustuksessa Northern Lights oli tasaisen varma aina linjasta takakentälle. Puolustuksen linjassa Roosa Laitinen taklasi kaiken näkökenttään osuvan, mutta valitettavasti hänen kautensa sai ennenaikaisen päätöksen maajoukkueen karsintaleirillä tapahtuneen loukkaantumisen seurauksena. Linebackereista etenkin Natalia Blomster ja maajoukkueeseen yltänyt Riikka Pietikäinen siivosivat sen, mikä linjalta juoksupeleissä pääsi karkaamaan. Lightsin takapuolustajista Iida Kivioja ja Jenni Suorsa tuntuivat olevan joka paikassa yhtä aikaa, mikä johti maajoukkuekutsuihin. Ottelua seuratessa erityisesti Suorsan nopeuteen kannattaa kiinnittää huomiota, hänen vauhtinsa noteerattiin myös kansainvälisissä otteluissa.

Jaguarsin pelinrakentaja Lotta Hulkko #10 hiomassa pelikuvioita hyökkäyksen kokoonpanon kanssa.

Riippumatta siitä, miten joukkueiden välisiä voimasuhteita arvioitiin kauteen lähdettäessä, osoittautui nimenomaan Jyväskylä Jaguars Lightsin suurimmaksi haastajaksi runkosarjassa. Runkosarjapelissä Jaguars pelasi varsin kapealla rosterilla, mutta vierasjoukkueen valmennukselta saatujen tietojen mukaan pelaajisto on välieräpelissä hieman laajempi. Vierasjoukkueen suunnalta kehotetaan kiinnittämään huomiota hyökkäyksen linjassa Jenni Patanaan ja Tiia Itkoseen, sekä molemmilla puolin palloa nuoriin Kira Jääskään, Aino Piippoon ja Inka Heikkiseen. Jaguars-kapteeni Anne Byman katsoo joukkueensa hyödyntäneen maajoukkuetauon hyvin, ja myös Jaguarsin valmennuksesta arvellaan, että he pääsisivät nyt yllättämään Revontulettaret. Vieraat ennustavat ottelusta tulevan kauden kovin kamppailu, ja tähän on myös Lightsin helppo yhtyä.

Teksti: Elli Heikura
Kuvat: Aino Raki https://aino.kuvat.fi/kuvat/