Naisille I-divarin mestaruus!

Kuva: Jukka-Pekka Moilanen

Northern Lightsin naisten joukkue on I-divisioonan mestari 2022! Elokuun 27. päivänä Castrenilla saatiin kokea varsinaista lauantai-illan huumaa, kun Northern Lights kaatoi Kotka Eaglesin luvuin 34-6 (14-6). Otteluisäntänä finaalissa toimi Hielo oy.

Kotijoukkue Lights lähti otteluun ennakkosuosikkina, kun taas Eagles yllätti monet, jopa itsensä, kauden hyvällä suoriutumisellaan. Molemmilla joukkueilla oli ollut hyvä mahdollisuus kehittää peliään edellisen keskinäisen kohtaamisen jälkeen, olihan keskinäinen runkosarjapeli pelattu jo toukokuussa. Molempien joukkueiden pelistä oli selkeästi nähtävissä kauden aikana tapahtunut edistyminen, ja pelillisesti finaalissa nähtiin kauden huipennuksen arvoista jenkkifutista.

Linja painaa duunia puolin ja toisin.
Kuva: Aino Raki

Ottelun ensimmäinen neljännes oli puolustusten taistelua. Kumpikaan hyökkäys ei onnistunut pistesuorituksia tekemään, ja koko neljänneksen pisin yksittäinen peli oli vain 10 jaardin mittainen. Toisella neljänneksellä Lights pääsi erinomaiseen kenttäasemaan Jenni Suorsan peitettyä Eagles- palauttajan pudotettua kiinniottamansa lentopotkun, ja heti seuraavalla downilla kokenut Natalia Blomster juoksi lähes 30-jaardisen touchdownin. Vieraat kuitenkin vastasivat heti seuraavalla hyökkäysdrivellään, kun onnistuneet juoksupelit tuottivat tulosta. Aivan toisen neljänneksen viimeisillä sekunneilla Lights kasvatti johtonsa lukemiin 14-6 pelinrakentaja Nea Törmäsen touchdownilla.

Ligtsin puolustajista #75 Riikka Pietikäinen, #87 Natalia Blomster ja #8 Iida Kivioja nähtiin finaalissa myös hyökkäyksen kokoonpanoissa. Blomster ja Kivioja kuljettivat pallon maaliin saakka ja Pietikäinen ahkeroi hyökkäyksen linjassa.
Kuva: Aino Raki

Jos kotijoukkueen hyökkäyspeli oli ottelun alussa hieman yskähdellytkin, niin kolmannella neljänneksellä huomattiin tauolla tehtyjen pienten muutoksien toimivan. Kun vielä puolustus jatkoi yhtä tiukkaa pelaamista kuin ottelun ensimmäisellä puolikkaalla, alkoi finaalipeli kääntyä selvästi Lightsin suuntaan. Kolmannella neljänneksellä Lights-QB Törmänen teki ottelun toisen touchdowninsa, ja päätösneljänneksellä samassa onnistui myös Blomster. Viimeisen sinetin kotijoukkueen voitolle antoi Iida Kiviojan touchdown, kun kokenut takapuolustaja pääsi pelaamaan myös hyökkäyksen puolelle. Loppulukemat siis Northern Lightsille 34-6.

Ottelun alun takkuisuutta harmittelee myös Lightsin pelinrakentaja Nea Törmänen: ”Ei ollut läheskään meidän parasta peliä.” Hän kuitenkin lisää, että puoliajalla tehdyt muutokset vaikuttivat sekoittavan Kotkan puolustusta ja siten helpottaneen hyökkäämistä ottelun toisella puoliskolla. Finaalivastustajalle Törmänen nostaa hattua: ”He tulivat kovalla asenteella pelaamaan ja antoivat hyvän vastuksen. Silti kentällä oli koko ajan reilu henki ja mukava pelata.” Lopuksi hän kiittelee niin finaalipelistä kuin koko kaudestakin Lightsin rookie-pelaajia, jotka saatiin ajettua sisään joukkueen peliin menestyksekkäästi. Erityisesti pelinrakentaja haluaa nostaa esiin Noora Moilasen, joka tulokaskaudellaan pelasi hyökkäyksen linjassa oikean guardin paikalla kauden jokaisen hyökkäysdownin.

Noora Moilanen on pelannut loistavan tulokaskauden hyökkäyksen linjassa.
Kuva: Tuomo Tomperi

Ottelun parhaina pelaajina palkittiin Eaglesilta niin hyökkäyksessä kuin puolustuksessakin taidokasta ja vahvaa peliä pelannut #28 Miina Laukkanen ja Lightsilta pelinrakentaja #12 Nea Törmänen. Lisäksi koko ottelun parhaaksi pelaajaksi valittiin #87 Natalia Blomster, joka onnistui niin puolustuksessa syötönkatkossa, hyökkäyksessä kahdessa juoksutouchdownissa kuin erikoisjoukkuepelissä lentopotkaisijana.

Lightsin tunnelmia ottelun jälkeen.
Kuva: Aino Raki

I-divisioonan voittajana Northern Lights voi ilmoittautua naisten Vaahteraliigaan kaudelle 2023, ja tämän mahdollisuuden joukkue myös käyttää. Ensi vuonna Revontulettaria nähtäneen siis liigakentillä yhdessä maailman kovatasoisimmista naisten jenkkifutissarjoista.

Teksti: Elli Heikura