Liigajefu palaa Ouluun!

Lights kohtaa pitkän odotuksen jälkeen Wolverinesin liigajoukkueen lauantaina Oulussa Castrénin kentällä.

Lauantain 13.5.2023 tapahtuu pitkään odotettu asia: Oulussa päästään vuosien tauon jälkeen nauttimaan liigatason jenkkifutiksessa, kun Northern Lightsin naisten joukkue kohtaa Helsinki Wolverinesin. Ottelu pelataan aiemmista tiedoista poiketen tutulla Castrenin kentällä Välivainiolla, kickoff klo 18:00. Liput otteluun maksavat 10€/5€, alle 12 vuotiaille sisäänpääsy on ilmainen ja äitienpäivän kunniaksi kaikki äidit pääsevät otteluun ilmaiseksi! Paikalta löytyy tuttuun tapaan kioski niin kahvin ja pullan kuin pienen suolaisenkin tarpeeseen, Lights fanituotteita unohtamatta.

Northern Lights dominoi naisten I-divisioonaa kaksi edellistä kautta, mutta edellisestä liigakaudesta on kulunut jo aikaa – Vaahteraliigajefua nähtiin Oulussa viimeksi kaudella 2017. Niin Lightsin kuin vastustaja Wolverinesinkin kokoonpano on luonnollisesti muuttunut vuosien saatossa, mutta kentällä nähdään myös edellisessä liigakohtaamisessa mukana olleita pelaajia. Naisten vaahteraliigan taso on kuitenkin noussut selvästi, ja Suomessa voidaan sanoakin pelattavan Euroopan kovatasoisinta naisten jenkkifutista. Miltä näyttää Lightsin liigakausi 2023 ja mitä voimme odottaa ensimmäiseltä ottelulta? Annetaan niin seurajohdon, pelaajien kuin valmennuksenkin kertoa

Seuran puheenjohtaja ja hyökkäyksen linjassa pelaava Anna-Kaisa Sistonen lähtee tavoittelemaan kaudelta liigan kirkkainta pokaalia – yhtään sen enempää nöyristelemättä.

”Tätä on odotettu” oli lienee yleisin kommentti, kun joukkueen pelaajat pääsivät antamaan tunnelmia kaudesta 2023. Vaahteraliiganousu näyttäytyy joukkueelle ennen kaikkea uutena, edellisiä kovempana haasteena. Northern Lightsin puheenjohtaja ja hyökkäyksen linjapelaaja Anna-Kaisa Sistonen fiilistelee koko kulunutta divaritaivalta ja nyt koittavaa paluuta liigaan: ”Vaikka harmittaakin, että naisten liiga typistyi neljän joukkueen sarjaksi, niin on mahtavaa että kaikki joukkueet ovat kovia ja urheilullisia. Vuoden 2017 jälkeen lähdettiin rakentamaan niin seuraa kuin joukkuettakin urheilu edellä, ja odotan todella, että pääsemme näyttämään miten tuo vuosien työ kantaa nyt hedelmää.  Meillä on todella sitoutunut ja urheilullinen joukkue sekä mahtava valmennustiimi. Lähdemmekin hakemaan liigasta sitä kirkkainta pokaalia jo tälle kaudelle!”

Pelinrakentaja Nea Törmänen uskoo tulevan kauden kehittävän pelaajia haastavampien otteluiden ansiosta.

Ensimmäisen liigapelin alla Lightsin pelinrakentaja Nea Törmänen taas myöntää niin itsellään kuin koko joukkueellakin olevan, luonnollisesti, ilmassa hieman jännitystä, mutta myös odottavaa tunnelmaa. ”Oma harjoituskauteni alkoi loukkaantumisten vuoksi hieman rikkonaisesti, mutta nyt olen onneksi päässyt treenaamaan kunnolla jo hyvän aikaa. Harjoituksissa jatkuvasti vaikuttanut hyvä ja kannustava fiilis tuo itsevarmuutta ja halua päästä haastamaan kovimmatkin liigajoukkueet. Hyökkäyksessä olemme päässeet hyvin samalle sivulle siitä, mitä halutaan saavuttaa ja miten pelataan. Tuleva kausi varmasti kehittää meitä kaikkia niin yksilöinä kuin joukkueenakin, kun eteen tulee haastavampia pelejä ja monipuolisempia joukkueita kuin edellisillä kausilla. Oma tavoitteeni on parantaa niin ymmärrystäni kuin taitojanikin pelikentällä, myös heittomaalien muodossa.”

Tänäkin kesänä on odotettavissa, että päävalmentaja Tainan pelaajille antamat ohjeet kesken ottelun kuuluvat Välivainiolta vähintään Toripolliisille saakka.

Northern Lights naisten päävalmentajana jatkaa viime kausien tapaan Joonas Taina. Myös hän kommentoi tunnelmia odottaviksi ja innostuneiksi, vaikka liigan avauspeli tuntuukin tulleen vastaan varsin nopeasti. ”Lähtötilanne kauteen on aivan hyvä: joukkueen runko on pysynyt kasassa jo kolmatta kautta putkeen ja uudet pelaajat ovat päässeet kokeneempien rinnalla hommaan hyvin sisään. Harjoittelussa onkin pystytty ottamaan talven aikana aiempaa suurempia pelitavallisia askeleita. Muutaman poisjääneen pelaajan saappaat on luottavaisin tarjottu muiden täytettäväksi, ja kylmästä keväästä huolimatta harjoittelu on maistunut. Kauden kuluessa joukkue tulee vielä vahvistumaan, kun mukaan saadaan harmillisista loukkaantumisista toipuvat Nina Akbaba, Sara Ilvesluoto ja Roosa Laitinen.” Päävalmentaja pitää kauden avauspelissä kotijoukkuetta altavastaajana, mutta huomauttaa: ”Lauantainahan se tosin sitten nähdään miten pitkään tätä kestää! Avausotteluun Wolverinesia kovempaa vastustajaa tuskin voisi toivoa, ja kamppailusta tulee varmasti fyysinen: molemmat joukkueet yrittävät juosta toistensa yli. Meitä suosii toki se, että ehdimme nähdä Wolverinesin ensimmäisen ottelun ennen omaa sarja aloitustamme. Kauden alussa tämä on suuri etu, jota meidän täytyy pystyä käyttämään hyväksemme.”

Wolverines kärsi kauden 2023 avausottelussaan tappion Turku Trojansille, Northern Lights taas ei ole hävinnyt otteluakaan sitten kauden 2020. Nähdäänkö Lightsin liigapaluussa juoksupelin juhlaa, kuten Revontuletarten päävalmentaja Joonas Taina uumoilee, vai yllättääkö heittopeli? Sataako Oulussa lunta, räntää tai rakeita kuten kevätkauden harjoituksissa ajoittain, vai saapuuko kesäinen sää jenkkifutiskauden alun mukana? Säästä riippumatta kannattaa muistaa, että jenkkifutis on parasta paikan päällä ja suunnata Castrenin (katettuun!) katsomoon lauantaina 13.5 viimeistään hieman ennen iltakuutta. Etäfanit voivat nauttia ottelusta selostettuna Ruutu+ -palvelun kautta, joka tarjoaa kaikki Vaahteraliigan pelit koko kesän ajan.

Teksti: Elli Heikuira
Kuvat: Aino Raki & Tuomo Tomperi