Millaisia varusteita amerikkalaisessa jalkapallossa käytetään?

Amerikkalainen jalkapallo vaatii pelaajiltaan erityisiä varusteita turvallisuuden takaamiseksi. Tässä artikkelissa käymme läpi millaisia varusteita amerikkalaiseen jalkapalloon tarvitaan, ja mitkä niistä ovat olennaisia pelaajan suojelemiseksi.

Kypärä

Kun puhutaan amerikkalaisesta jalkapallosta, ensimmäinen mielleyhtymä on usein kypärä. Kypärä on ehdottomasti yksi tärkeimmistä varusteista tässä lajissa, koska se suojaa pelaajan päätä ja aivoja. Kypärän tulee olla hyvin istuva ja sen sisällä pitää olla pehmusteet, jotka auttavat jakamaan iskun voiman tasaisesti. Hyvä kypärä kestää huollettuna vuosia.

Tunnettuja kypärävalmistajia ovat ainakin Riddell, Xenith ja Schutt. Suomessa kypäriä myy esimerkiksi Jefustore.

Koska kypärä on verrattain arvokas investointi, olemme Northern Lightsissa halunneet tarjota uusille pelaajille edullisemman tavan hankkia hyvä kypärä. Seuralla on aivan uusia tai vähän käytettyjä kypäriä, joita tarjotaan pelaajille leasing-sopimuksella. Pelaajan on mahdollista lunastaa kypärä käyttöönsä vuodeksi kerrallaan edulliseen hintaan. Lopulta pelaaja saa kypärän omakseen. Pelaajamme ovat tykänneet tästä mallista kovasti.

Seuralla on myös jonkin verran hieman vanhempia kypäriä, joita on mahdollista käyttää veloituksetta. Toki myös aivan uuden tai käytetyn kypärän hankkiminen on täysin mahdollista 😄

Sinulle, joka haluat vain parasta: Riddell SpeedFlex (video), Schutt F7
Vastuullisen kuluttajan valinta: Riddell Speed Icon, Xenith X2E+ (kysy myös leasing-mahdollisuutta seuralta!)

Hartiasuojat

Toinen tärkeä varuste amerikkalaisessa jalkapallossa ovat hartiasuojat. Nämä suojat auttavat suojelemaan pelaajan ylävartaloa, erityisesti olkapäitä ja rintakehää. Hartiasuojien tulee olla hyvin istuvat ja riittävän pehmustetut, jotta ne vaimentavat iskujen voimaa ja auttavat estämään loukkaantumisia.

Hartiasuojat kestävät käytössä todella pitkään. Esimerkiksi Tom Brady käytti samoja hartiasuojia 90-luvun lopulta alkaen yli 25 vuotta 😮 Monet hankkivat omat hartiasuojat, mutta seuralla on myös runsaasti suojia lainattavaksi.

Sinulle, joka haluat vain parasta: Xenith Velocity
Vastuullisen kuluttajan valinta: mitkä vaan kooltaan sopivat seuran varastosta 😊

Kengät

Korkealaatuiset kengät ovat myös olennainen osa amerikkalaisen jalkapallon varustusta. Usein valitaan jenkkifutikseen suunnitellut nappulakengät tai turf-kengät, jotka tarjoavat hyvän pidon kentällä ja auttavat pelaajaa liikkumaan nopeasti ja tehokkaasti.

Olet ehkä kuullut, että amerikkalainen jalkapallo vaatii erityiset kengät pelaajiltaan. Mutta miten nämä kengät eroavat perinteisistä jalkapallokengistä? Selvitämme sen tässä artikkelissa!

Amerikkalaisen jalkapallon kengät ovat suunniteltu pelaajien tarpeisiin. Ne tarjoavat optimaalisen tuen, vakauden ja suojan jalkapallotilanteissa. Kengissä on usein nappuloiden sijaan väkäsiä tai ”piikkejä”, jotka tarjoavat tarvittavan pidon. Näitä kenkiä kutsutaan yleisesti englanniksi nimellä ”cleats”. Tällaiset kengät ovat varustettu piikeillä, jotka auttavat pelaajia pitämään tasapainon ja saamaan paremman pidon pelikentällä.

Amerikkalaisen jalkapallon kengät eroavat myös ulkonäöltään perinteisistä jalkapallokengistä. Niissä on usein korkeampi varsi, joka tarjoaa lisätukea nilkalle. Ne voivat olla myös raskaampia ja kestävämpiä kuin tavalliset jalkapallokengät.

Entäs perinteiset jalkapallokengät?

Perinteiset jalkapallokengä eroavat amerikkalaisen jalkapallon kengistä monella tapaa. Ensinnäkin, perinteiset jalkapallokengät eivät yleensä sisällä piikkejä. Sen sijaan niissä voi olla nappuloita tai kuvioitu pohja, joka tarjoaa pidon erilaisilla pelialustoilla. Pyöreiden nappuloiden avulla myös pallon hallinta jalalla onnistuu. Jenkkifutiksessa tällaista tarvetta ei useimmilla pelipaikoilla ole, jos et sitten ole potkaisija 🤓🏈

Toiseksi, perinteiset jalkapallokengät ovat yleensä kevyempiä kuin amerikkalaisen jalkapallon kengät. Jalkapallossa pelaajien on tärkeää pystyä liikkumaan nopeasti ja hallitusti kentällä. Jalkapallokengät on suunniteltu tarjoamaan parempaa tuntumaa palloon ja nopeuttaa pelaajan liikkeitä.

Yhteenvetona voidaan todeta, että amerikkalaisen jalkapallon kengät ovat suunniteltu ottamaan huomioon lajin fyysisemmät vaatimukset tarjoten paremman tuen, vakauden ja pidon pelikentällä. Ne ovat raskaampia ja kestävämpiä verrattuna kevyempiin ja liikkuvampiin perinteisiin jalkapallokenkiin, jotka korostavat nopeutta ja tarkkuutta.

Jenkkifutikseen sopivia kenkiä löydät esimerkiksi JefuStoresta.

Sinulle, joka haluat vain parasta: Under Armour, Nike
Vastuullisen kuluttajan valinta: Hyvä diili jenkkifutiskengistä, nappikset kaapin perältä tai lähimmästä Intersportista 🙂

Hanskat

Monet amerikkalaisen jalkapallon pelaajat käyttävät myös hanskoja. Hanskat tarjoavat paremman otteen palloon sekä suojaavat pelaajan käsiä ja sormia mahdollisilta vammoilta. Hyvistä materiaaleista valmistetut hanskat takaavat myös mukavan istuvuuden ja hengittävyyden.

Suomessa jenkkifutikseen suunniteltuja hanskoja myy esim. Jefuhanskat.fi tai Jefustore. Suurimmassa osassa hanskoista on panostettu kämmenpuolen tarttuvuuteen, jonka avulla voidaan helpottaa pallonkäsittelyä. Joissain hanskoissa on myös kiinnitetty erityishuomiota niiden tarjoamaan suojaan. Tämä näkyy yleensä kämmenselkään sijoitettuina ohuina geelipehmusteina.

Sinulle, joka haluat vain parasta: tunnettujen, isojen valmistajien mallit ovat edellä ainakin hinnassa 😅
Vastuullisen kuluttajan valinta: Jefuhanskat.fi

Housut ja muut varusteet

Viimeisenä, mutta ei vähäisimpänä, amerikkalaisen jalkapallon pelaajat tarvitsevat asianmukaiset housut suojineen. Suojat ovat suunniteltu suojaamaan pelaajan alavartaloa, erityisesti reisiä ja polvia. Otteluissa joukkueen tarjoamien pelihousujen tai harjoitushousujen alle sijoitetaan housuista erillinen suojasetti tai suojahousut. Monet pitävät suojahousuista, koska ne ovat kätevät ja ne voi sujauttaa jalkaan päälle treeneissä esim. shortsien alle.

Kokonaisuudessaan amerikkalaiseen jalkapalloon tarvittavat varusteet vaihtelevat pelaajan roolista ja pelipaikasta riippuen. Hammassuojina voi käyttää esimerkiksi tavallisesta urheilukaupasta saatavia suojia. Jotkut pelaajat saattavat tarvita lisää varusteita, kuten kyynärpääsuojat tai kypärän lisävarusteita. On tärkeää varmistaa, että kaikki varusteet ovat hyvässä kunnossa ennen peliä ja että ne istuvat pelaajan kehoon oikein.

Jos olet innostunut amerikkalaisesta jalkapallosta ja haluat aloittaa pelaamisen, muista hankkia kaikki tarvittavat varusteet turvallisen ja nautinnollisen pelikokemuksen takaamiseksi! Meillä Northern Lightsissa teemme kaiken mahdollisen, jotta sinun olisi myös varusteiden suhteen mahdollisimman helppo ja mukava tulla mukaan toimintaan 😊💪

Lisää joukkueidemme toiminnasta löydät täältä:

Miehet

Naiset