Coach’s corner: Northern Lightsin miesten hyökkäys uudistuu

Tämän kauden hyökkäyksestä löytyy edelliskaudelta tuttuja elementtejä, mutta isossa kuvassa otetaan rohkeasti uudistavia askelia.

Patrik Moilanen pallonkantopuuhissa. Kuva: Sonja Savela

Ouluhallilla ja Heinäpään Garam Masala -hallissa vietetyn kevään jälkeen Lights virittäytyy jo kesäkauden tunnelmiin. Pelinrakentajina jatkavien Joonas Kotajärven ja Antti Kososen johdolla hyökkäyksen perusasiat on harjoiteltu. Seuraavaksi lajiharjoitusten painotusta lisätään, mikä mahdollistaa pelikirjan kehittämisen kohti kesäkuun sarja-avausta. Castrenilla treenataan tuttuun tapaan kolmesti viikossa.

– Jatkuvuus pelinrakentajaosastolla on mahdollistanut sen, että olemme voineet kehittää hyökkäyksen pakettia viime kesästä, kertoo hyökkäyksen koordinaattori Tuomo Tomperi.

Myös vallitseva epidemiatilanne on tarjonnut aiempaa paremmat olosuhteet.

– Viime kaudella jouduimme ikäänkuin pikakelaamaan talvikauden asiat muutamassa viikossa, kun lopulta pääsimme harjoittelemaan. Nyt tilanne on huomattavasti parempi. Olemme voineet viettää normaalin kauteen valmistavan kevään ensimmäistä kertaa vuosiin.

Tomperin mukaan hyökkäys luottaa juoksupelissä edelleen zone-pohjaiseen ajatteluun. Tällä kaudella heittopelistä halutaan saada enemmän irti, erityisesti juoksuhämäyksen (play-action) kautta.

– Kokonaisuudessaan pelikirja muodostaa viime vuotta yhtenäisemmän paketin, jossa heittouhka on viime vuotta todellisempi. Hyökkäyksemme perustuu hyvin harjoiteltuun zone-juoksuun ja play-action-heittoihin.

Näkyvämpänä tyylillisenä erona aiempaan pelinrakentaja tullaan näkemään suoraan centerin takana, jolloin aloitussyöttö voidaan antaa lyhyenä. Viime kaudella Lights operoi pääasiassa muodostelmista, missä pelinrakentaja asettui 4-5 jaardia centerin taakse.

– Uusi, tai tässä tapauksessa oikeastaan vanha, lähestymistapa tukee hyökkäyksemme peruspilareita hyvin. NFL:ää seuraava katsoja voi löytää hyökkäyksestämme jotain yhteneväisyyttä LA Ramsin ja San Francisco 49ersin hyökkäysten perusajatusten kanssa, vaikka tietysti hieman eri tason toiminnasta puhutaan, Tomperi toteaa hymyillen.

Kuva: Sonja Savela

Jos on Lightsilla jatkuvuutta pelinrakentajaosastolla, löytyy sitä hyökkäyksestä muutenkin. Hyökkäyksen linjasta jatkavat Johannes Mällinen, Santeri Lehtonen, Matias Keskitalo ja Taneli Taipale. Uusina niminä vahvimmin tarjolla ovat Olli Ojanperä ja Antti Karppinen.

Keskushyökkääjäosastolla Pauli Pylväs ei jatka, mutta jo viime kaudella isossa roolissa nähdyt Patrik Moilanen ja Oskari Koivumäki löytyvät jälleen joukkueen kokoonpanosta. Kaksikosta Moilanen on 200 kilon kyykkytuloksineen vaikea taklattava, kun taas Koivumäen erityisvahvuutena on ketteryys ja vartalonhallinta.

– Molempia bäkkejä voidaan silti käyttää hyökkäyksessä täsmälleen samoissa rooleissa, Tomperi kertoo.

Laitahyökkääjäosastolla sekä Matias Ahola että Samuli Iso-Möttönen ovat mukana jälleen 2022. Tommi Purasen rooli hyökkäyksessä kasvaa. Lenne Moilaselta odotetaan nousua rookie-kauttaan suurempaan rooliin. Veteraaneista tight endina jatkaa Otto Partio, mutta yksi on joukosta pois. 38-vuotias Tomperi aikoo pysytellä tänä kesänä sivurajan toisella puolella.

– Jenkkifutiksessa hyökkäyksen koordinoinnin ja pelaamisen yhdistäminen on sinänsä mahdollista, mutta myös aika vaikeaa. Mielestäni jätkät ansaitsevat sen, että heillä on valmentaja, joka keskittyy valmentamiseen. Meillä ei ole akuuttia tarvetta omalla pelipaikallani. Joukkueen kannalta näin on ilman muuta parempi.

Virallista lopettamispäätöstä ei ole kuitenkaan tehty.

– Ainakin omalla kohdallani olen todennut, että on tosi vaikeaa päättää, että ”se oli sitten siinä”. Jenkkifutis on minulle lajina edelleen tosi kiinnostava, myös pelaajan näkökulmasta.

Hampaankoloon peliurasta ei ole kuitenkaan Tomperille jäänyt.

– Tulevaisuudesta en tiedä, mutta jos olen jo pelannut viimeisen snäppini, se on ihan ok. Aika pitkään olen saanut pelata. Tärkeintä on, että joukkue menestyy, homma on hauskaa ja pystyn auttamaan jätkiä eteenpäin.

Harjoitusottelu Iisalmessa

Seuraava suurempi kiintopiste Lightsin kevään kalenterissa on heti pääsiäisen jälkeen. Lights järjestää yhteisleirin Kiuruvesi Milky City Farmersin kanssa Iisalmessa. Leirin päätteeksi pelataan myös pienimuotoinen harjoitusottelu.

– Iisalmessa tulemme keskittymään perusasioiden tekemiseen vierasta puolustusta vastaan, Tomperi päättää.

Lightsin toimintaa tukevia kausikortteja on jälleen saatavilla. Lue lisää täältä.